Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Świat Pachnie Szarlotką: Bardzo Brytyjskie Scones

Składniki:

  • Składniki na ok 8 sztuk
  • mąka pszenna 250g
  • masło 50g
  • cukier 50g
  • proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
  • jajo XL 1 szt.
  • sól szczypta
  • mleko lub maślanka ca 120ml

Tea time to uroczy brytyjski rytuał. Scones zaś to anglosaskie, malutkie bułeczki. Żyją w harmonii i symbiozie, udaną parę tworząc od lat. Już ponad 2 wieki temu Anna Maria Russell, siódma Księżna Bedford, doceniła rozkosz tego połączenia. Na swoim dworze serwowała lekko słodkie, kruche na zewnątrz i miękkie w środku bułeczki do popołudniowej herbatki. Wielu Brytyjczyków podtrzymuje ten pyszny zwyczaj do dziś. Od czasu do czasu przyjemnie jest pójść w ich ślady.

Sposób przygotowania:

  • Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy sól, cukier, proszek do pieczenia. Rozcieramy składniki palcami. Dodajemy pokrojone na kawałki masło.
  • Jajo ubijamy z mlekiem lub maślanką. Powinniśmy otrzymać 140-150 ml płynu.
  • Odlewamy z tego 2-3 łyżki do posmarowania wierzchu bułeczek przed włożeniem do piekarnika, a resztę dodajemy składników w misce.
  • Całość wyrabiamy, ale dość niedbale tzn. niekoniecznie na jednolite, idealnie gładkie ciasto. Drobne kawałeczki masła tu i ówdzie są wręcz wskazane:-).
  • Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1,5-2 cm. Szklanką wycinamy kształt bułeczek i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
  • Smarujemy pozostałością jajka ubitego z mlekiem lub maślanką. Pieczemy 10-15 min w temp. 220C.
  • Scones podajemy natychmiast po wyjęciu z piekarnika, bo takie są najpyszniejsze. Serwujemy do herbaty,  w towarzystwie dżemu, konfitury, miodu, bitej śmietany, masła, jogurtu – z czym kto chce i z czym najbardziej lubi.

POLECANE KSIĄŻKI