Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Świat pachnie szarlotką: Bezy francuskie z kremem kawowym

Składniki:

  • Bezy:
  • białka (w temperaturze pokojowej) 4 szt
  • cukier 125g
  • cukier puder 125g
  • Krem:
  • śmietana kremówka 250ml
  • mascarpone 250g
  • cukier puder 3 łyżki
  • bardzo drobno zmielona kawa 4-5 łyżeczek
  • lub kawa instant 2-3 łyżeczki (rozpuszczone w 1 łyżce gorącej wody)
  • Słony karmel:
  • cukier 200g
  • woda 2 łyżeczki
  • śmietana min. 12% 120ml
  • sól 1/2 łyżeczki

Kto się boi bezy? Ten będzie musiał swój strach okiełznać. Kruchutkie, białe piękności budzą zachwyt i pożądanie, ale nierzadko też mnóstwo obaw, szczególnie u tych, którzy pragną zmierzyć się z nimi po raz pierwszy.

Tymczasem, nie taki diabeł straszny. Odrobina serca wystarczy, by odwdzięczyły się pięknym wyglądem oraz idealną kruchością. W przypływie słodkiej fantazji, wymyśliłam sobie bezy orzechowe z kremem o smaku kawy oraz słodko-słonym sosem karmelowym. Pojawiły się jednak wątpliwości, czy to aby nie za dużo szczęścia na raz. Ostatecznie więc, zamiast orzechowych, zrobiłam klasyczne bezy francuskie. Reszta pozostała bez zmian. Efekt przerósł moje oczekiwania. Beziki wyszły naprawdę fantastyczne. BEZY FRANCUSKIE Z KREMEM KAWOWYM I SŁONYM KARMELEM

Sposób przygotowania:

Bezy:
  • Białka z dodatkiem soli zaczynamy ubijać na najniższych obrotach miksera, w miarę ubijania zwiększając prędkość. Gdy staną się białe, zaczynamy stopniowo, po łyżce, wsypywać cukier.
  • Kiedy piana będzie już sztywna i błyszcząca, wyłączamy mikser i delikatnie łączymy ją z cukrem pudrem.
  • Na papierze do pieczenia rysujemy kółka - ich wielkość uzależniamy od rozmiaru bezików, który chcemy finalnie uzyskać. Papier kładziemy na blasze. Kółka przy pomocy szprycy lub łyżki wypełniamy ubitą pianą. Połowie bezików nadajemy bardziej płaską formę, gdyż będą one stanowiły spody.
  • Blachę wkładamy do nagrzanego do 120 st. C piekarnika. Pieczemy około 1,5 godziny. Wyłączamy piekarnik, pozostawiając w nim bezy na co najmniej kilka godzin.
Krem:
  • Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Następnie łączymy ją z mascarpone.
  • Dodajemy kawę mieloną lub wlewamy ostudzony kawowy napar. Całość mieszamy.
Słony karmel:
  • Do garnuszka wsypujemy cukier. Zalewamy wodą. Mieszanie surowo wzbronione!
  • Całość podgrzewamy, aż cukier się roztopi i lekko zbrązowieje (skarmelizuje). Wówczas wlewamy śmietanę (zawartość garnuszka mocno się wówczas wzburzy) i energicznie mieszamy.
  • Na końcu wsypujemy sól. Sos zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystygnięcia.
Finał: Na bezach przeznaczonych na spody kładziemy grubą warstwę kremu. Przykrywamy je bezowymi wierzchami i polewamy sosem karmelowym.

POLECANE KSIĄŻKI