Świat Pachnie Szarlotką: Chlebek gruszkowy

Świat Pachnie Szarlotką, Katarzyna Wrońska

Z ciast-chlebków, do niedawna, istniał dla mnie jedynie chlebek bananowy. Dziś repertuar się powiększył. |Z ciast-chlebków, do niedawna, istniał dla mnie jedynie chlebek bananowy. Dziś repertuar się powiększył. |Z ciast-chlebków, do niedawna, istniał dla mnie jedynie chlebek bananowy. Dziś repertuar się powiększył. |Z ciast-chlebków, do niedawna, istniał dla mnie jedynie chlebek bananowy. Dziś repertuar się powiększył. |Z ciast-chlebków, do niedawna, istniał dla mnie jedynie chlebek bananowy. Dziś repertuar się powiększył. |Z ciast-chlebków, do niedawna, istniał dla mnie jedynie chlebek bananowy. Dziś repertuar się powiększył. |Z ciast-chlebków, do niedawna, istniał dla mnie jedynie chlebek bananowy. Dziś repertuar się powiększył.
Gruszka w połączeniu z orzechami spisuje się znakomicie i zupełnie wbrew kalendarzowi cudownie pachnie jesienią. Swoja drogą, czy to w dziwaczności swej nie wspaniałe, że na przełomie roku wciąż  możemy raczyć się tymi owocami?

reklama

Chlebek gruszkowy

Składniki
  • mąka pszenna 180g
  • cukier 80 g
  • średniej wielkości gruszki 3 sztuki
  • jaja 2 sztuki
  • olej 1/3 szklanki
  • proszek do pieczenia ½ łyżeczki
  • soda oczyszczona ½ łyżeczki
  • siekane orzechy włoskie lub laskowe ¼ szklanki
  • kardamon mielony ¼ łyżeczki
  • cynamon mielony ½ łyżeczki
  • sól ¼ łyżeczki
  • ekstrakt z wanili 1 łyżeczka
Sposób przygotowania
  • Mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę, kardamon, cynamon przesiewamy i umieszczamy  w jednym naczyniu.
  • Dodajemy  do nich posiekane orzechy oraz cukier.
  • Gruszki obieramy ze skóry i ścieramy na tarce. Dodajemy do nich jaja, olej, ekstrakt. Wszystko razem mieszamy i przelewamy do naczynia z suchymi składnikami.
  • Całość krótko mieszamy, tylko do uzyskania w jednolitego ciasta.
  • Przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką formy. Pieczemy przez trzy kwadranse w temperaturze 180C.