Świat pachnie szarlotką: Ciasto marchewkowe z ananasem

Pamiętam jak przed laty myśl o tym, że miałabym zjeść kawałek ciasta z marchewki, wywoływała u mnie szczere obrzydzenie. Dziś się z tego śmieję, bo nie wyobrażam sobie jesieni bez upieczenia choćby jednego carrot cake.|Pamiętam jak przed laty myśl o tym, że miałabym zjeść kawałek ciasta z marchewki, wywoływała u mnie szczere obrzydzenie. Dziś się z tego śmieję, bo nie wyobrażam sobie jesieni bez upieczenia choćby jednego carrot cake.
Z ciastem marchewkowym bywa rozmaicie. Czasem zdarzają się zakalce. Dzisiejszy przepis śmiem nazwać IDEALNYM. Ciacho wspaniale wyrasta, perfekcyjnie się dopieka, a przy tym zachowuje dużą wilgotność. Dodatek ananasa wzbogaca smak, ale bez wątpienia dominuje nuta piernikowo-cynamonowa. Zamiast ananasów można dodać szklankę tartego jabłka lub.. pozostać przy samej marchwi, nieznacznie zwiększając jej ilość. Jeśli nie macie jeszcze swojej ulubionej wersji ciasta marchewkowego, szczerze polecam wypróbowanie tej receptury. Ciasto Marchewkowe z Ananasem i Kremem Śmietankowym

reklama

Składniki
  • Składniki na tortownicę o śr. 22 cm
  • Ciasto:
  • starta marchew (na średnich oczkach) 2 szklanki
  • ananas z puszki 5-6 plastrów, pokrojonych na małe kawałeczki
  • mąka 2 szklanki
  • cukier 3/4 szklanki
  • olej 1 niepełna szklanka
  • jaja 3 szt.
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • mielony cynamon 1 łyżeczka
  • Krem:
  • serek homogenizowany naturalny 300-400g
  • gęsta śmietana 150ml
  • cukier puder 3-4 łyżki
Sposób przygotowania

Ciasto:

  • Olej miksujemy z cukrem. Kolejno wybijamy jaja.
  • Wsypujemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oraz cynamon.
  • Wyłączamy mikser. Dodajemy marchew i ananasa, całość dokładnie mieszając łyżką.
  • Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy.
  • Wstawiamy do zimnego piekarnika, włączamy go i ustawiamy temperaturę 175C. Pieczemy ca 50 min, do suchego patyczka. Studzimy.

Krem:

  • Serek krótko ucieramy ze śmietaną, w trakcie wsypując cukier puder.
  • Krem wykładamy równomiernie na zimne ciasto.
  • Całość wkładamy na godzinę do lodówki i dekorujemy wedle uznania.