Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Świat Pachnie Szarlotką: clafoutis z jagodami

Składniki:

  • jagody 500 g
  • cukier 125g
  • mleko 200ml
  • śmietanka kremówka 30% 150ml
  • mąka pszenna 150g
  • jaja XL 3 sztuki
  • cukier z prawdziwą wanilią 1 opakowanie
  • sól 1 szczypta

Swiat Pachnie Szarlotką
Jakimś cudem udało mi się zdobyć jeszcze odrobinę leśnych jagód. Decyzję podjęłam błyskawicznie: zrobię clafoutis [klafuti].

Pod tą, nie wszystkim znaną, nazwą kryje się francuski klasyk – owoce zapiekane w cieście naleśnikopodobnym, serwowane  na ciepło. Wersja tradycyjna bazuje na niewydrylowanych czereśniach lub wiśniach (obecność pestek nadaje ciastu migdałowy aromat), ale przecież nie byłabym sobą, gdybym nie przetestowała deseru także w innych wariantach smakowych. Ubiegłego lata szalenie zasmakowało mi clafoutis z jagodami. W tym sezonie nie mogło go więc zabraknąć na mojej liście wypieków obowiązkowych…  

Sposób przygotowania:

  • Jagody płuczemy i zostawiamy do obcieknięcia.
  • Jaja ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.
  • Wsypujemy mąkę wymieszaną z solą. Następnie wlewamy mleko i kremówkę. Całość starannie mieszamy.
  • Formę smarujemy masłem. Na spód wykładamy owoce i zalewamy je ciastem. Clafoutis pieczemy ca 40 minut w temperaturze 180C.
  • Podajemy na ciepło, oprószone cukrem pudrem.

POLECANE KSIĄŻKI