Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Świat pachnie szarlotką i pieczonymi jabłkami z nadzieniem

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje
  • Owoce: dorodne jabłka, najlepiej szara reneta 4 szt.
  • Nadzienie
  • rodzynki 1 garść
  • łuskane orzechy włoskie 1 garść
  • łuskane migdały 1 garść
  • suszone morele 1 garść
  • naturalny miód kilka łyżek
  • cynamon 1 łyżeczka
  • skórka z pomarańczy otarta z 1/4 owocu
  • skóra z cytryny otarta z 1/2 niedużego owocu
  • Słony karmel
  • cukier 200 g
  • woda 2 łyżeczki
  • śmietana min. 12% 200ml
  • sól morska 1/2 łyżeczki

Kosztele, ligole, malinówki, delikatesy... Jem jabłka, bo lubię, wbrew trendom, zupełnie nie dlatego, by zrobić komukolwiek na złość.

Kocham te wszystkie słodkie, twarde, soczyste odmiany. Są idealne na co dzień, do jedzenia na surowo. Antonówki perfekcyjnie komponują się z szarlotką. Do pieczenia w całości lub nadziewania drobiu, nieoceniona będzie szara reneta. Polska jabłkiem stoi – dziesiątki gatunków, tysiące zastosowań. Dziś proponuję rozwiązanie klasyczne z nieco już mniej klasycznymi.

PIECZONE JABŁKA Z NADZIENIEM BAKALIOWYM I SOSEM ZE SŁONEGO KARMELU

Sposób przygotowania:

Owoce:
  • Jabłka starannie myjemy, osuszamy. Odkrawamy czapeczki i odkładamy je na bok. Środek owoców wydrążamy.
Nadzienie:
  • Orzechy, migdały i morele siekamy na drobne kawałki. Rodzynki sparzamy wrzątkiem i odsączamy. Orzechy i rodzynki łączymy z miodem, cynamonem i cytrusowymi skórkami  (miodu powinno być tyle, by wszystkie składniki farszu były nim oblepione).
Słony karmel:
  • Do garnuszka wsypujemy cukier. Zalewamy wodą. Mieszanie surowo wzbronione! Całość podgrzewamy, aż cukier się roztopi i lekko zbrązowieje (skarmelizuje).
  • Wówczas wlewamy śmietanę (zawartość garnuszka mocno się  wzburzy) i energicznie mieszamy. Na końcu wsypujemy sól.
  • Sos zdejmujemy z ognia i zostawiamy do przestygnięcia.
Finał czyli instrukcja montażu:
  • Wydrążone jabłka wypełniamy nadzieniem. Przykrywamy czapeczkami i pieczemy 35-45 minut w temperaturze 180°C.
  • Serwujemy polane ciepłym słodko-słonym sosem karmelowym

POLECANE KSIĄŻKI