Świat pachnie szarlotką. Korzenne ciasto ze śliwką

Moja jesień pachnie palonymi liśćmi, pieczonymi jabłkami, cynamonem, żurawiną. Pachnie gorącą

reklama

czekoladą i herbatą z imbirem, serwowaną w niedużym czajniczku. Ma zapach wrzosów i domowego

ciasta. Pachnie wiatrem we włosach, dynią, orzechami, wędzoną śliwką… Pachnie nalewką z pigwy

oraz winem własnej roboty. Każdy ma swoją jesień. A czym pachnie Wasza?|Moja jesień pachnie palonymi liśćmi, pieczonymi jabłkami, cynamonem, żurawiną. Pachnie gorącą

czekoladą i herbatą z imbirem, serwowaną w niedużym czajniczku. Ma zapach wrzosów i domowego

ciasta. Pachnie wiatrem we włosach, dynią, orzechami, wędzoną śliwką… Pachnie nalewką z pigwy

oraz winem własnej roboty. Każdy ma swoją jesień. A czym pachnie Wasza?

KORZENNE CIASTO ZE ŚLIWKĄ

Składniki
  • Składniki na tortownicę o śr. 24 cm:
  • śliwki węgierki świeże lub mrożone 400g
  • mąka pszenna 250g
  • miękkie masło 200g
  • cukier 180g
  • jajka 3 szt.
  • proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki
  • soda oczyszczona 3/4 łyżeczki
  • kakao 3 łyżki
  • przyprawa do piernika 2 łyżeczki
  • naturalny ekstrakt z wanilii 1,5 łyżeczki
  • mielony cynaom 1 łyżeczk
  • mleko 4 łyżki
  • gorzka czekolada 100 g
  • wrzątek 2 łyżki
  • płatki migdałowe i suszona żurawina do dekoracji
Sposób przygotowania
  • Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Kolejno dodajemy jaja i esencję waniliową. Wsypujemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oraz kakao. Na końcu wlewamy mleko.
  • Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Śliwki dzielimy na połówki i pozbawiamy pestek. Układamy na cieście skórką do dołu. Posypujemy cynamonem.
  • Pieczemy 50-60 minut w temp. 170C.
  • Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do rondelka, zalewamy gorącą wodą. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając do czasu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Lekko studzimy i rozprowadzamy na upieczonym cieście.
  • Suszoną żurawinę zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na kilka minut i odcedzamy. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. Żurawiną i płatkami dekorujemy wierzch ciasta.