Świat Pachnie Szarlotką: Kruche tartaletki z borówką amerykańską

Tartaletka. To takie zabawne, sympatyczne słówko
i takie rozkoszne, wesołe ciasteczko.
Jej starsza siostra, tarta, dostojna jest i dystyngowana,
a trzpiotka tartaletka, drobniutka, kusi strojną formą.
Oczy mi się śmieją zawsze, gdy ją widzę.
|Tartaletka. To takie zabawne, sympatyczne słówko
i takie rozkoszne, wesołe ciasteczko.
Jej starsza siostra, tarta, dostojna jest i dystyngowana,
a trzpiotka tartaletka, drobniutka, kusi strojną formą.
Oczy mi się śmieją zawsze, gdy ją widzę.

reklama

Składniki
  • Składniki na 6-8 sztuk:
  • Ciasto:
  • mąka pszenna 250g
  • cukier 50g
  • zimne masło 125g
  • sól szczypta
  • zimna woda 3 łyżki
  • Krem:
  • ser mascarpone 250g
  • gotowy budyń śmietankowy lub waniliowy 4 łyżki
  • cukier puder do smaku
  • Dekoracja:
  • borówki amerykańskie po garstce na tartaletkę
  • maliny po 1 sztuce na tartaletkę
Sposób przygotowania

Ciasto:

  • Mąkę zagniatamy z cukrem, posiekanym na kawałki masłem, solą oraz wodą.
  • Formujemy kulę. Zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
  • Następnie dzielimy ciasto na 6-8 części (w zależności od wielkości foremek na tartaletki) i wykładamy nim foremki.
  • Z papieru do pieczenia wycinamy krążki. Przykrywamy nimi tartaletki i obciążamy grochem lub fasolą.
  • Pieczemy 15-20 minut w temp. 180C na złoty kolor.
  • Wysypujemy groch, zdejmujemy papier i pozwalamy naszym babeczkom wystygnąć.

Krem:

  • Ucieramy mikserem mascarpone z cukrem pudrem, dodając po jednej łyżce gotowego budyniu.
  • Gdy masa pięknie nam się połączy, wypełniamy nią tartaletki.
  • Na wierzchu układamy owoce.

Babeczki przed podaniem warto schłodzić w lodówce przez 30 minut.