Swiat Pachnie Szarlotką: lody na patyku

Świat pachnie szarlotką

Długo żyłam w przeświadczeniu, że produkcja domowych lodów to nie lada przedsięwzięcie. Żar lejący się z nieba tak obficie w tym roku skłonił mnie, by wreszcie dogłębnie rozpoznać temat. Okazało się, że wcale nie trzeba mieć specjalnej maszynki ani godzinami doglądać tężejącej w zamrażalniku masy. |Długo żyłam w przeświadczeniu, że produkcja domowych lodów to nie lada przedsięwzięcie. Żar lejący się z nieba tak obficie w tym roku skłonił mnie, by wreszcie dogłębnie rozpoznać temat. Okazało się, że wcale nie trzeba mieć specjalnej maszynki ani godzinami doglądać tężejącej w zamrażalniku masy. |Długo żyłam w przeświadczeniu, że produkcja domowych lodów to nie lada przedsięwzięcie. Żar lejący się z nieba tak obficie w tym roku skłonił mnie, by wreszcie dogłębnie rozpoznać temat. Okazało się, że wcale nie trzeba mieć specjalnej maszynki ani godzinami doglądać tężejącej w zamrażalniku masy. |Długo żyłam w przeświadczeniu, że produkcja domowych lodów to nie lada przedsięwzięcie. Żar lejący się z nieba tak obficie w tym roku skłonił mnie, by wreszcie dogłębnie rozpoznać temat. Okazało się, że wcale nie trzeba mieć specjalnej maszynki ani godzinami doglądać tężejącej w zamrażalniku masy. |Długo żyłam w przeświadczeniu, że produkcja domowych lodów to nie lada przedsięwzięcie. Żar lejący się z nieba tak obficie w tym roku skłonił mnie, by wreszcie dogłębnie rozpoznać temat. Okazało się, że wcale nie trzeba mieć specjalnej maszynki ani godzinami doglądać tężejącej w zamrażalniku masy. |Długo żyłam w przeświadczeniu, że produkcja domowych lodów to nie lada przedsięwzięcie. Żar lejący się z nieba tak obficie w tym roku skłonił mnie, by wreszcie dogłębnie rozpoznać temat. Okazało się, że wcale nie trzeba mieć specjalnej maszynki ani godzinami doglądać tężejącej w zamrażalniku masy.
Wystarczy zdobyć sprytny przepis na lody tradycyjne (mam i podzielę się, ale innym razem ) lub –  jak dziś – przygotować pyszne orzeźwiające lody na patyku. Połączenie mlecznej, waniliowej masy z owocowym sorbetem dało ciekawy efekt. Lody sprawiają wrażenie lekkich i są szalenie orzeźwiające.  

reklama

Waniliowo-Owocowe Lody na Patyku

Składniki: Lody waniliowe:

  •  mleko skondensowanego niesłodzone: 200g
  • śmietanka kremówka 30% : 100g
  • cukier puder :w ilości gwarantującej preferowany poziom słodyczy
  • ekstrakt z wanilii : 1/2 łyżeczki

Lody owocowe – w tym przypadku truskawkowe, ale owoce mogą być dowolne:

  •  świeże truskawki: 200-250g
  • fruktoza, cukier lub inne słodzidło : w ilości zapewniającej preferowany poziom słodyczy

Wykonanie: Lody waniliowe: W jednym naczyniu ubijamy mikserem mleko skondensowane, a w drugim śmietankę kremówkę. Pod koniec dodajemy do niej cukier puder i ekstrakt z wanilii. Następnie łączymy ze sobą zawartość obydwu naczyń, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Lody truskawkowe: Truskawki wraz ze słodzidłem umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy. Finał: Foremki do połowy wypełniamy masą waniliową. Wstawiamy na kwadrans do zamrażalnika i wykładamy na nią masę truskawkową, na końcu, w stosownym miejscu, umieszczamy patyczek. Całość wkładamy na kilka godzin do zamrażalnika. Wcinamy!