Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Świat pachnie szarlotką: maliniaki!


Tegoroczne lato nie zna litości. Praży i żarzy. Nie daje złapać tchu. Kto by tam stał przy garach w tak tropikalnej aurze lub dodatkowo dogrzewał się przy piekarniku? Szaleniec jakiś? Blogerka kulinarna? Sprytne 2 w 1 czyli..ja!!!

Mama mawiała, że weekend bez domowego ciasta, jest weekendem straconym.  W tym przeświadczeniu dorastałam i trzymam się go kurczowo do dziś. Co tam upał! Nic mnie nie zniechęci i niczego się nie przelęknę. Ciasto na weekend musi być!                              Drożdżowe w formie bułeczek z owocami to przysmak mojego dziecka i fura malinianek powstała głównie z myślą o nim. Z takim deserowym menu, tydzień zakończył się przebłogo.

Drożdżowe Malinianki z Maślaną Kruszonką

Składniki na ca 12-16 sztuk: Ciasto: maliny – 700g mąka pszenna – 500g

cukier – 100g masło – 150g mleko – 250ml

żółtka – 3 szt.

jajo całe – 1 szt. świeże drożdże – 40g sól – szczypta Kruszonka: 2 łyżki masło – 2 łyżki cukier puder – 2 łyżki mąka pszenna – 4 łyżki Wykonanie:

Ciasto: Masło rozpuszczamy i studzimy. W misce mieszamy letnie mleko z pokruszonymi drożdżami. Odstawiamy na kilka minut. Dodajemy żółtka, cukier, sól i mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę i wlewamy masło i całość wyrabiamy mikserem na gładkie ciasto. Naczynie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe, zaciszne miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na grubość 1,5 cm, podsypując mąką. Następnie wykrawamy krążki dużą szklanką lub kubkiem. Układamy je na natłuszczonej blasze, zachowując spore odległości, gdyż drożdżówki sporo nam podrosną. Odstawiamy na kolejne 60 minut do wyrośnięcia. Dnem mniejszej szklanki niż poprzednio, robimy w drożdżówkach po środku wgłębienie. Całość smarujemy rozkłóconym jajkiem. Powstałe w ten sposób dołeczki wypełniamy owocami, posypujemy kruszonka i pieczemy ca 20 minut w temperaturze 180C.

Kruszonka: Z podanych składników zagniatamy ciasto, które rozcieramy palcami na drobne kawałeczki, aż otrzymamy kruszonkę.

 

 


POLECANE KSIĄŻKI