1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Świat Pachnie Szarlotką: multiowocowe smoothie z lawendą

Czasem zdarza się tak, że wskutek nie całkiem przemyślanych zakupów, zostają rozmaite owocowe resztki. Ilości są zbyt małe, by z każdej przygotować coś z osobna, ale gdy w myśl hasła "w jedności siła!", pomieszamy je ze sobą i z wielu elementów stworzymy całość...., wtedy w resztki wstępuje nowe, pyszne życie. |Czasem zdarza się tak, że wskutek nie całkiem przemyślanych zakupów, zostają rozmaite owocowe resztki. Ilości są zbyt małe, by z każdej przygotować coś z osobna, ale gdy w myśl hasła "w jedności siła!", pomieszamy je ze sobą i z wielu elementów stworzymy całość...., wtedy w resztki wstępuje nowe, pyszne życie.

Z angielska smoothie, a bardziej swojsko, po prostu: koktajl owocowy. W sezonie letnim, takie napoje przygotowuję bardzo często. Są przebiegłym sposobem na serwowanie owoców dzieciom oraz wszystkim tym, którzy w formie nie przetworzonej, niechętnie po nie sięgają. Wersje wielosmakowe lubię szczególnie, gdyż stwarzają nieograniczone pole do eksperymentów. Dziś proponuję szalenie udaną kombinację, z lawendą.

Składniki
  • jagody 1 garść
  • maliny 1 garść
  • truskawki 1 garść
  • czerwona porzeczka 1 garść
  • jogurt naturalny kilka łyżek
  • dowolne słodzidło do smaku
  • lawenda kilka małych gałązek
Sposób przygotowania

Owoce wymagające mycia, myjemy. Porzeczki zrywamy z gronek. Truskawki pozbawiamy szypułek. Wszystkie wrzucamy do blendera, dodajemy jogurt oraz wybrane słodzidło i miksujemy. Jeśli chcemy otrzymać koktajl o bardziej wyczuwalnej lawendowej nucie, większość listków lawendy również umieszczamy w blenderze i dopiero wówczas miksujemy, jeśli nie, lawendę stosujemy głównie do dekoracji. Gotowe smoothie przelewamy do szklanek lub pucharków. Dekorujemy owocami i gałązkami świeżej lawendy. Podajemy mocno schłodzone.

Podsumowanie przepisu

 

 

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze