Uwielbiam tę chwilę, gdy po czerwcowej, bezwzględnej dyktaturze truskawek, otwiera podwoje owocowy sezam. Jagody, czereśnie, maliny, porzeczki, wiśnie - feeria barw i zapachów przyprawia o zawrót głowy.
Latem nie umiem przejść obojętnie obok kolorowych straganów. Ulegam z łatwością, a bywa, że tracę głowę i znoszę do domu na w pół hurtowe ilości wszystkiego, co wpadło mi w oko. Jagody darzę szczególną słabością i czekam na nie, co roku, niecierpliwie. Gdy się pojawią, zachłannie produkuję z nich słodkie cuda. Nasze prababki traktowały czarne jagody jak wspaniały, naturalny lek na wiele chorób. Okazuje się, że oprócz walorów smakowych, owoce te mają bardzo silne właściwości bakteriobójcze i antywirusowe. Zbawiennie wpływają na układ pokarmowy, obniżają poziom złego cholesterolu, regulują poziom cukru we krwi, a w dodatku są prawdziwą antyoksydacyjną bombą. Cudowna wizja, że wymiatają z organizmu wolne rodniki sprawia, że po kolejny kawałek ciasta z jagodami sięgam ze zdecydowaniem mniejszymi wyrzutami sumienia…
Składniki:
- mąka pszenna 250 g
- cukier 250 g
- masło 175 g
- jagody 150 g
- ser ricotta 250 g
- jaja 3 sztuki
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- sól 1/2 łyżeczki
- ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka
- skórka starta z jednej cytryny
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Formę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub mąką.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. W misie miksera ucieramy masło, ricottę oraz cukier. Następnie kolejno dodajemy jaja, a potem ekstrakt z wanilii oraz skórkę cytrynową. Nie należy się przejmować, gdy na tym etapie ciasto wygląda, jakby było zwarzone. Po dodaniu wszystkich składników będzie się prezentować jak należy.
- Wyłączamy mikser i ręcznie, w 3-4 partiach, dodajemy suche składniki do masy maślano-serowej, mieszając łyżką. Na końcu wsypujemy umyte i odsączone jagody. Delikatnie mieszamy.
- Ciasto przekładamy do formy. Wyrównujemy powierzchnię.
- Pieczemy ca 70-80 minut w temperaturze 160C, do tzw. suchego patyczka. Należy kontrolować stan przyrumienienia. Może zajść konieczność przykrycia formy folią aluminiową na ostatnie 10 minut w piekarniku. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto w blaszce na 15 minut, następnie wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Na koniec oprószamy cukrem pudrem.