1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Ciasto cytrynowe z jagodami i ricottą

fot. materiały prasowe
fot. materiały prasowe
Uwielbiam tę chwilę, gdy po czerwcowej, bezwzględnej dyktaturze truskawek, otwiera podwoje owocowy sezam. Jagody, czereśnie, maliny, porzeczki, wiśnie - feeria barw i zapachów przyprawia o zawrót głowy.

Latem nie umiem przejść obojętnie obok kolorowych straganów. Ulegam z łatwością, a bywa, że tracę głowę i znoszę do domu na w pół hurtowe ilości wszystkiego, co wpadło mi w oko. Jagody darzę szczególną słabością i czekam na nie, co roku, niecierpliwie. Gdy się pojawią, zachłannie produkuję z nich słodkie cuda. Nasze prababki traktowały czarne jagody jak wspaniały, naturalny lek na wiele chorób. Okazuje się, że oprócz walorów smakowych, owoce te mają bardzo silne właściwości bakteriobójcze i antywirusowe. Zbawiennie wpływają na układ pokarmowy, obniżają poziom złego cholesterolu, regulują poziom cukru we krwi, a w dodatku są prawdziwą antyoksydacyjną bombą. Cudowna wizja, że wymiatają z organizmu wolne rodniki sprawia, że po kolejny kawałek ciasta z jagodami sięgam ze zdecydowaniem mniejszymi wyrzutami sumienia…

Ciasto cytrynowe z jagodami i ricottą

Składniki:

  • mąka pszenna 250 g
  • cukier 250 g
  • masło 175 g
  • jagody 150 g
  • ser ricotta 250 g
  • jaja 3 sztuki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • sól 1/2 łyżeczki
  • ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka
  • skórka starta z jednej cytryny
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  • Formę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub mąką.
  • Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. W misie miksera ucieramy masło, ricottę oraz cukier. Następnie kolejno dodajemy jaja, a potem ekstrakt z wanilii oraz skórkę cytrynową. Nie należy się przejmować, gdy na tym etapie ciasto wygląda, jakby było zwarzone. Po dodaniu wszystkich składników będzie się prezentować jak należy.
  • Wyłączamy mikser i ręcznie, w 3-4 partiach, dodajemy suche składniki do masy maślano-serowej, mieszając łyżką. Na końcu wsypujemy umyte i odsączone jagody. Delikatnie mieszamy.
  • Ciasto przekładamy do formy. Wyrównujemy powierzchnię.
  • Pieczemy ca 70-80 minut w temperaturze 160C, do tzw. suchego patyczka. Należy kontrolować stan przyrumienienia. Może zajść konieczność przykrycia formy folią aluminiową na ostatnie 10 minut w piekarniku. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto w blaszce na 15 minut, następnie wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Na koniec oprószamy cukrem pudrem.
Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze