Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Świat Pachnie Szarlotką: na jagody!

Składniki:

  • mąka pszenna 250 g
  • cukier 250 g
  • masło 175 g
  • jagody 150 g
  • ser ricotta 250 g
  • jaja 3 sztuki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • sól 1/2 łyżeczki
  • ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka
  • skórka starta z jednej cytryny
  • cukier puder do posypania

Uwielbiam tę chwilę, gdy po czerwcowej, bezwzględnej dyktaturze truskawek, otwiera podwoje owocowy sezam.

Jagody, czereśnie, maliny, porzeczki, wiśnie – feeria barw  i zapachów przyprawia o zawrót głowy. Latem nie umiem przejść obojętnie obok kolorowych straganów. Ulegam z łatwością, a bywa, że tracę głowę i znoszę do domu na w pół hurtowe ilości wszystkiego, co wpadło mi w oko. Jagody darzę szczególną słabością i czekam na nie, co roku, niecierpliwie. Gdy się pojawią, zachłannie produkuję z nich słodkie cuda. Nasze prababki traktowały czarne jagody jak wspaniały, naturalny lek na wiele chorób. Okazuje się, że oprócz walorów smakowych, owoce te mają bardzo silne właściwości bakteriobójcze i antywirusowe. Zbawiennie wpływają na układ pokarmowy, obniżają poziom złego cholesterolu, regulują poziom cukru we krwi, a w dodatku są prawdziwą antyoksydacyjną bombą. Cudowna wizja, że wymiatają z organizmu wolne rodniki sprawia, że po kolejny kawałek ciasta z jagodami sięgam ze zdecydowaniem mniejszymi wyrzutami sumienia… „A jagody wszędzie wiszą, Na szypułkach się kołyszą, A tak każda pełna soku, Że się prawie czerni w oku.” (M.  Konopnicka „Na jagody”) Ciasto Cytrynowe z Jagodami i Ricottą

Sposób przygotowania:

Formę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub mąką.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. W misie miksera ucieramy masło, ricottę oraz cukier. Następnie kolejno dodajemy jaja, a potem ekstrakt z wanilii oraz skórkę cytrynową. Nie należy się przejmować, gdy na tym etapie ciasto wygląda, jakby było zwarzone. Po dodaniu wszystkich składników będzie się prezentować jak należy.

Wyłączamy mikser i ręcznie, w 3-4 partiach, dodajemy suche składniki do masy maślano-serowej, mieszając łyżką. Na końcu wsypujemy umyte i odsączone jagody. Delikatnie mieszamy.

Ciasto przekładamy do formy. Wyrównujemy powierzchnię.

Pieczemy ca 70-80 minut w temperaturze 160C, do tzw. suchego patyczka. Należy kontrolować stan przyrumienienia. Może zajść konieczność przykrycia formy folią aluminiową na ostatnie 10 minut  w piekarniku. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto w blaszce na 15 minut, następnie wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Na koniec oprószamy cukrem pudrem.


POLECANE KSIĄŻKI