Świat pachnie szarlotką: Palmiery

Ilekroć widziałam w cukierni palmiery, wyobrażałam sobie, że ich przygotowanie musi być szalenie skomplikowane. Żyłam w tym przeświadczeniu do czasu, kiedy przypadkowo trafiłam na obrazkową instrukcję ich wykonania. Okazuje się, że w dobie, gdy gotowe ciasto francuskie znajdziemy niemal w każdym sklepie, jest to jeden z najprostszych i najszybszych wypieków.
Palmiery możemy przygotować w różnych wariantach smakowych. Wersję podstawową (z samym cukrem) można wzbogacić wanilią lub cynamonem albo, tak jak ja,  jednym i drugim jednocześnie.

reklama

Składniki
  • Składniki na ok. 25 sztuk
  • gotowe ciasto francuskie 1 opakowanie
  • drobny cukier 1/3 szklanki
  • cukier z prawdziwą wanilią (opcjonalnie) 1 opakowanie
  • mielony cynamon (opcjonalnie) 1 łyżeczka
Sposób przygotowania
  • Ciasto francuskie rozmrażamy, gdy tego wymaga. Rozkładamy na lekko podsypanej mąką stolnicy lub blacie.
  • Cukier mieszamy z cukrem waniliowym i/lub cynamonem, jeśli decydujemy się na wersję smakową.
  • Ciasto posypujemy samym cukrem lub mieszanką, a następnie brzegi z obu stron zawijamy (składamy) do samego środka arkusza.
  • Ponownie sypiemy cukier i znów zawijamy brzegi do środka. Czynność powtarzamy, aż powstanie nam rulon, którego już nie można będzie zwinąć.
  • Wówczas kroimy go w plastry o grubości ca 8-10 mm. Ciastka układamy na papierze do pieczenia, zachowując między nimi odległości, gdyż rosną w trakcie pieczenia.
  • Pieczemy 15 minut w temperaturze 200C. 5 minut przed końcem obracamy palmiery na drugą stronę.