Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Świat Pachnie Szarlotką: pożegnanie z truskawkami

Składniki:

  • Truskawki 80 dag
  • Biały ocet winny 1litr

Czy wiecie, że truskawki powstały z poziomek? To że możemy się cieszyć ich smakiem i zapachem, zawdzięczamy inwencji amerykańskich ogrodników. W XVII wieku zakasali rękawy i z dwóch poziomkowych odmian stworzyli naszą królową czerwca. W połowie lipca przypadają truskawkowe ostatki. Właśnie teraz owoce są najsłodsze i najbardziej dojrzałe. To świetny czas, by zamknąć je w szkle i dać im drugie życie. Spieszmy się, zanim znikną ze straganów!

Znamy i kochamy truskawkowe przetwory na słodko , ale truskawki w wersji SEC nie są już tak popularne. Owocowy ocet winny wspaniale podkreśla smak mięsa i sałat, a w jesienno-zimowe szarugi, swym aromatem przywołuje wakacyjne wspomnienia. Jest oczywiście dostępny w sklepach, ale warto przygotować go samodzielnie. Ocet Winny z Truskawkami

Sposób przygotowania:

Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i osuszamy. Następnie kroimy na połówki lub ćwiartki. Ocet wlewamy do rondelka i zagotowujemy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Truskawki wkładamy do szklanego naczynia i zalewamy ciepłym octem. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do przegryzienia na minimum 7 dni, ale lepiej na 14. Po tym czasie ocet filtrujemy przez gazę lub gęste sito i rozlewamy do buteleczek.

POLECANE KSIĄŻKI