Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Świat Pachnie Szarlotką: Sernik Waniliowy

Składniki:

  • Ciasto
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • cukier puder 3 łyżki
  • masło 3/4 kostki
  • jajo 1 sztuka
  • cukier z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • kakao 4 łyżeczki
  • Masa serowa Jeśli chcecie, by sernik był zdecydowanie wysoki, masę należy przygotować z 1,5 porcji i oczywiście wydłużyć nieco czas pieczenia.
  • ser na serniki 1 kg
  • cukier 220 g
  • cukier z prawdziwą wanilią 1 opakowanie
  • jaja 5 sztuk
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • śmietanka kremówka 30 lub 36% 125 ml

Świat Pachnie Szarlotką, Katarzyna Wrońska
Niby nic. A jednak! Niech nikogo nie zwiedzie niepozorny wygląd, brak lukru, polewy oraz wszelkich fajerwerków. To jest sernik doskonały!

Nie ma w nim czekolady, nie ma kawy. Nie jest cytrynowy, ani pomarańczowy. W dodatku blady i bez grama bakalii. Nie dodałam do niego malin, borówek, kajmaku, chałwy, wiórków kokosowych, podobnie jak masy innych, popularnych składników. Dobra klasyka zawsze się obroni.

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!!!
  • Na blat lub stolnicę sypiemy mąkę, dodajemy obydwa cukry, proszek do pieczenia i kakao, a następnie zimne masło, które siekamy nożem na małe kawałeczki. Wybijamy jajo i ze wszystkich składników zagniatamy jednolite ciasto.
  • Możemy schłodzić je w lodówce, ale nie jest to konieczne. Rozwałkowujemy do żądanego rozmiaru i wkładamy na spód tortownicy. Całą powierzchnię nakłuwamy widelcem.
  • Przed wyłożeniem masy serowej, spód podpiekamy przez 20 minut w temp. 190C.
  • W tym czasie zabieramy się za obróbkę sera  -w misie miksera ucieramy ser, cukier i mąkę.
  • Gdy masa będzie gładka, wbijamy jaja (kolejno, po jednym). Na końcu dodajemy kremówkę i całość miksujemy na niskich obrotach do całkowitego połączenia się składników.
  • Tak przygotowaną masę serową wykładamy na podpieczony spód.
  • Przez 15 minut pieczemy w 180C. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120C i pieczemy dalej około 1,5 godziny. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
  • Przed podaniem schładzamy przez kilka godzin w lodówce.

POLECANE KSIĄŻKI