1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Tiramisu włoskiej mammy z Treviso

Wierzch tiramisu oprószamy kakao. Gotowe ciasto możemy również udekorować owocami. (Fot. iStock)
Wierzch tiramisu oprószamy kakao. Gotowe ciasto możemy również udekorować owocami. (Fot. iStock)
Tegoroczne lato wyjątkowo nas rozpieszcza. Promienie słoneczne palą z mocą godną południa kontynentu. Przy takiej aurze moje myśli same płyną do Treviso. Chciałabym w słynnej Alle Beccherie jeszcze raz skosztować tiramisu...

Tiramisu włoskiej mammy z Treviso

Składniki

  • mascarpone 500g
  • cukier puder 9 łyżek
  • jaja 4 sztuki
  • likier Amaretto 50ml
  • podłużne biszkopty 250g
  • mocny napar kawowy 300ml
  • kakao naturalne do posypania wierzchu deseru
  • maliny i jeżyny do dekoracji

Sposób przygotowania

  • Jaja sparzamy wrzątkiem. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, a z białek ubijamy sztywną pianę.
  • Lekko przestudzony napar kawowy mieszamy z likierem.
  • Do masy jajecznej dodajemy partiami mascarpone, nie przerywając mieszania. Następnie, całość bardzo delikatnie łączymy z pianą z białek.
  • Biszkopty sztuka po sztuce krótko moczymy w kawowym naparze i układamy warstwami, naprzemiennie z kremem. Warstw czynimy tyle, na ile pozwala nam wysokość naczynia. Wierzch naszego tiramisu oprószamy kakao i dekorujemy owocami.
  • Deser przed podaniem schładzamy w lodówce.
  • Tiramisu możemy przygotować w jednym dużym naczyniu lub od razu w kilku mniejszych, dzieląc je tym samym na zgrabne i ładnie podane porcje.
Share on Facebook Send on Messenger Share by email
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze