Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Świat Pachnie Szarlotką: Tiramisu włoskiej mammy z Treviso

Składniki:

  • mascarpone 500g
  • cukier puder 9 łyżek
  • jaja 4 sztuki
  • likier Amaretto 50ml
  • podłużne biszkopty 250g
  • mocny napar kawowy 300ml
  • kakao naturalne do posypania wierzchu deseru
  • maliny i jeżyny do dekoracji

Tegoroczne lato rozpieszcza nas zupełnie wyjątkowo. Promienie słoneczne palą z mocą godną południa kontynentu. Przy takiej aurze moje myśli same płyną do Treviso, By w słynnej Alle Beccherie jeszcze choć raz skosztować tiramisu...

Sposób przygotowania:

  • Jaja sparzamy wrzątkiem. Oddzielamy żółtka od białek.
  • Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, a z białek ubijamy sztywną pianę.
  • Lekko przestudzony napar kawowy mieszamy z likierem.
  • Do masy jajecznej dodajemy partiami mascarpone, nie przerywając mieszania.
  • Następnie, całość bardzo delikatnie łączymy z pianą  z białek.
  • Biszkopty sztuka po sztuce krótko moczymy w kawowym naparze i układamy warstwami, naprzemiennie z kremem. Warstw czynimy tyle, na ile pozwala nam wysokość naczynia.
  • Wierzch naszego tiramisu oprószamy kakao i dekorujemy owocami.
  • Deser przed podaniem schładzamy  w lodówce.
  • Tiramisu możemy przygotować  w jednym dużym naczyniu lub od razu w kilku mniejszych, dzieląc je tym samym na zgrabne i ładnie podane porcje.

POLECANE KSIĄŻKI