Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Świat Pachnie Szarlotką: Włoskie Imbirowe Ciasto z Gruszkami

Składniki:

  • Składniki na formę 25x30 cm
  • Ciasto
  • gruszki 7 niedużych sztuk
  • mąka pszenna 180g
  • brązowy cukier 160g
  • jaja 3 sztuki
  • masło 200 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona ½ łyżeczki
  • świeżo starty imbir 1 łyżka
  • Lukrowa cytrynowa polewa
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • cukier puder
  • Starta czekolada gorzka lub deserowa 50g - do dekoracji

Świat Pachnie Szarlotką, Katarzyna Wrońska
Po cudownych wakacjach, wrzesień nas nie rozpieszcza, a przecież potrafi być taki piękny słoneczny i ciepły. Zamiast złotej jesieni, wilgotna szarość.

W takich chwilach myśli szybują daleko i ożywiają wspomnienia. Moje pobiegły aż do skąpanej w słońcu Italii po kawałek rozgrzewającego włoskiego ciasta.  Spróbujecie?

przepis z książki Penny Stephens Kuchnia włoska

Sposób przygotowania:

  • Masło ucieramy z brązowym cukrem. Następnie kolejno wbijamy jaja. Na końcu dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz starty imbir. Całość ubijamy na jednolite, gładkie ciasto.
  • Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na połówki, wycinamy gniazda nasienne. Układamy na cieście, miejscem przecięcia do góry.
  • Pieczemy około 40 minut w temp. 180C.
  • W tym czasie przygotowujemy lukrową cytrynową polewę. Sok z cytryny wlewamy do małej miseczki i stopniowo dodajemy cukier puder, mieszając (rozcierając) całość łyżeczką. Cukru dodajemy tyle, by otrzymać średnio gęstą konsystencję tzn. taką, by nasza polewa nie spłynęła z ciasta, ale też by na nim nie zastygła "na twardo" :-).
  • Po upieczeniu, lekko ciepłe ciasto ozdabiamy kleksami z polewy oraz posypujemy wiórkami czekolady.

POLECANE KSIĄŻKI