Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Świat Pachnie Szarlotką:Cytrynowy Biszkopt z Winogronami

Składniki:

  • Składniki na tortownicę o śr. 18-20 cm
  • jaja XL 3 sztuki
  • cukier 3/4 szklanki
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • proszek do pieczenia ½ łyżeczki
  • biały rum
  • sok i skórka otarta z 1 niedużej cytryny
  • różowe winogrona 2 duże kiście
  • sól szczypta
  • cukier puder do posypania opcjonalnie

Świat Pachnie Szarlotką, Katarzyna Wrońska
Moja winorośl obrodziła w tym roku niesłychanie obficie. Upalne lato wyraźnie odcisnęło na niej swój ślad. Owoce są ogromne, słodkie i nieprawdopodobnie aromatyczne. Gałęzie aż uginają się pod ciężarem kiści. Przepyszny to widok.

Winogrona najbardziej smakują mi na surowo, jednak dla 3 specjałów robię wyjątek – są to: likier, sok oraz cytrynowy biszkopt, a wszystkie oczywiście z winogron, bądź z winogronami.

Sposób przygotowania:

  • Z białek ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli.
  •  Żółtka ucieramy z cukrem, wsypujemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Wlewamy rum i sok z cytryny. Delikatnie dodajemy ubitą pianę, a następnie 2/3 owoców i skórkę cytrynową.
  • Ciasto mieszamy i przekładamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy. Na wierzchu układamy pozostałe winogrona.
  • Pieczemy ca 40 min w temp. 180C.
  • Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

POLECANE KSIĄŻKI