„Proste” często bywa równoznaczne z „doskonałe” lub przynajmniej „pyszne”|„Proste” często bywa równoznaczne z „doskonałe” lub przynajmniej „pyszne”|„Proste” często bywa równoznaczne z „doskonałe” lub przynajmniej „pyszne”|„Proste” często bywa równoznaczne z „doskonałe” lub przynajmniej „pyszne”|„Proste” często bywa równoznaczne z „doskonałe” lub przynajmniej „pyszne”|„Proste” często bywa równoznaczne z „doskonałe” lub przynajmniej „pyszne”|„Proste” często bywa równoznaczne z „doskonałe” lub przynajmniej „pyszne”|„Proste” często bywa równoznaczne z „doskonałe” lub przynajmniej „pyszne”|„Proste” często bywa równoznaczne z „doskonałe” lub przynajmniej „pyszne”|„Proste” często bywa równoznaczne z „doskonałe” lub przynajmniej „pyszne”|„Proste” często bywa równoznaczne z „doskonałe” lub przynajmniej „pyszne”
Fakt ten już dawno przestał być tajemnicą, że jako patentowany leniwiec uwielbiam nieskomplikowane receptury. Na szczęście, „proste” często bywa równoznaczne z „doskonałe” lub przynajmniej „pyszne”. Ot, choćby tak, jak przepis na tę dzisiejszą szarlotkę. Soczyste jabłkowe nadzienie + przyjemnie chrupiący wierzch – jest smacznie oraz mało absorbująco czyli.. woda na mój młyn i sytuacja idealna.
Składniki
- winne jabłka 1,5-2 kg
- mąka pszenna 1,5 szklanki
- cukier 1,5 szklanki
- kasza manna 1,5 szklanki
- proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
- masło 170g
- mielony cynamon do posypywania jabłek
Sposób przygotowania
- Wszystkie suche składniki wkładamy do miski i mieszamy ze sobą łyżką.
- Jabłka obieramy z skóry i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Formę smarujemy masłem.
- Na dno wysypujemy 1/3 suchych składników, na które ścieramy na tarce 1/3 masła.
- Na to wykładamy połowę owoców, które posypujemy cynamonem.
- Następnie sypiemy znów 1/3 suchych składników, ścieramy na nie 1/3 masła oraz kładziemy pozostałe jabłka, które oprószamy cynamonem.
- Ostatnią warstwę stanowi reszta suchych składników, obłożona wiórkami masła.
- Ciasto pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180C.