Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Tort Szwarcwaldzki z Wiśniami

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe składniki na tortownicę o śr. 24 cm
  • mąka pszenna 150g
  • gorzkie kakao 60g
  • masło 150g
  • cukier 150g
  • proszek do pieczenia 1 pełna łyżeczka
  • sól duża szczypta
  • jajka duże 3 sztuki
  • Syrop do nasączania:
  • sok wiśniowy 100ml
  • likier wiśniowy lub nalewka wiśniowa w przypadku ich braku można użyć też czystej wódki
  • Krem:
  • śmietanka kremówka 36% 800ml
  • cukier puder w ilości do smaku
  • Owoce:
  • wydrylowane świeże wiśnie lub mrożone
  • Do dekoracji:
  • wiórki z gorzkiej czekolady

Jedno z moich pierwszych skojarzeń z wiśniami, oprócz konfitury i domowej nalewki, to właśnie on - niemiecki, cukierniczy klasyk - czekoladowo-wiśniowy rarytas, znany na całym świecie jako tort szwarcwaldzki, czarny las lub z angielska: black forest. Jest wykwintny i elegancki, a zatem w pełni sezonu na wiśnie, warto spojrzeć na niego łaskawym okiem. Odwdzięczy się nieskomplikowaną recepturą oraz klasycznie idealnym połączeniem smaków.

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe:
  • Żółtka oddzielamy od białek.
  • Z białek ze szczyptą soli ubijamy sztywną pianę.
  • Masło ucieramy z cukrem na puch. Następnie kolejno dodajemy żółtka.
  • Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i kakao i wsypujemy do ciasta.
  • Na końcu masę delikatnie łączymy z pianą z białek.
  • Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy 30 minut w temperaturze 170C.
  • Studzimy i przekrawamy na 3 części.
Syrop do nasączania:
  • Sok wiśniowy mieszamy z alkoholem.
Krem:
  • Schłodzoną śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru pudru.
Instrukcja montażu:
  • Pierwszy blat nasączamy syropem. Układamy na nim wiśnie, które przykrywamy bitą śmietaną i kolejnym blatem, który także nasączamy, układamy na nim owoce i przykrywamy bitą śmietaną.
  • Teraz pora na ostatni, trzeci blat, który ląduje na szczycie. Nasączamy go pozostałym syropem.
  • Wierzch tortu oraz boki obkładamy bitą śmietaną.
  • Górę tortu dekorujemy wiśniami i czekoladowymi wiórkami.

POLECANE KSIĄŻKI