Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Świąteczny comber

Składniki:

  • Składniki na formę keksową z zaokrąglonym dnem:
  • CIASTO:
  • mąka pszenna 100 g
  • mielone migdały 100 g
  • łuskane orzechy włoskie kilka szt. do dekoracji
  • gorzka czekolada 150 g
  • masło 200 g
  • cukier 200 g
  • jaja 6 sztuk
  • kakao 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • rum 50 ml
  • PONCZ:
  • napar herbaciany 200 ml
  • rum 5 łyżek
  • dowolne słodzidło do smaku
  • POLEWA:
  • gorzka czekolada 50g
  • gorąca woda 2 łyżki

19 grudnia 2013 Kuchnia Aleksandra Mijakoska
Comber z jelenia, comber z dzika, comber z sarny i z królika... Zauważyłam, że na słowo comber coraz większość ludzi reaguje mięsnymi skojarzeniami. Tymczasem dla mnie, przez wiele lat, pod tą nazwą kryło się, wyłącznie, pewne bardzo wilgotne czekoladowe ciasto z Hortexu.

Będąc dzieckiem, bezgranicznie je uwielbiałam. Dziś nadal lubię i ubolewam, że nie cieszy się zbyt dużą popularnością. Święta to dobry czas na przypomnienie, bo to nie jest takie zwyczajne, codzienne ciasto. Mocno nasączone, z alkoholową nutą może stanowić świetną oprawę dla wielu uroczystych, szczególnych chwil.


Sposób przygotowania:

Ciasto:
  • W garnuszku rozpuszczamy masło i połamaną na kawałki czekoladę (150g).
  • Żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy bardzo sztywną, błyszczącą pianę (jak na bezy), wsypując łyżka po łyżce cały cukier. Mąkę przesiewamy wraz z kakao i proszkiem do pieczenia.
  • Masę maślano-czekoladową zdejmujemy z ognia, lekko studzimy i dodajemy do  niej kolejno żółtka, energicznie mieszając. Następnie wsypujemy przesiane składniki, wlewamy rum i mieszamy.
  • Na końcu dodajemy mielone migdały oraz ubitą pianę. Całość bardzo delikatnie mieszamy.
  • Ciasto wlewamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy. Pieczemy ca 40 min. w temperaturze 180C.
  • Ciasto studzimy i nakłuwamy w wielu miejscach patyczkiem do szaszłyków. Całą nakłutą powierzchnię, łyżka po łyżce, polewamy ponczem.
  • Odstawiamy na min. godzinę, by ciasto wchłonęło płyn i czynność powtarzamy. Odstawiamy na kolejne 60 minut i smarujemy ciasto polewą czekoladową. Dekorujemy włoskimi orzechami.
Poncz:
  • Napar herbaciany mieszamy z wybraną substancją słodzącą oraz alkoholem.
Polewa:
  • Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do garnuszka i zalewamy wodą. Podgrzewamy na wolnym ogniu, aż składniki nam się połączą


Zobacz także


POLECANE KSIĄŻKI