Szpajza cytrynowa z zieloną herbatą matcha

reklama

Składniki
  • jajko 4 szt
  • biały cukier 125 g
  • herbata matcha 1,5 łyżeczki
  • żelatyna 4 łyżeczki
  • woda gorąca 40 ml
  • wódka 20 ml
  • sok z cytryny 1/2 szt
  • sok z limonki 1/2 szt
  • bazylia tajska 6 listków
  • Limonka 6 plasterków
Sposób przygotowania

Ubić pianę z białek. Oddzielnie utrzeć żółtka z cukrem. Ostrożnie połączyć obie masy, uważając, aby piana nie opadła. Żelatynę  namoczyć w wodzie i rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną i chłodną żelatynę dodać do kremu. Krem podzielić na 2 równe części, do jednej dodać sok z cytryny i limonki oraz herbatę matcha i dokładnie wymieszać. Do drugiej części dodać wódkę, wymieszać. Obie masy wkładać na przemian do wysokich kieliszków. Brzeg kieliszka został wcześniej umoczony w wodzie i obsypany cukrem, a całość udekorowana kawałkiem limonki i listkami bazylii tajskiej.  

Podsumowanie przepisu

Tym deserem chcę otworzyć kuchnię śląską na nowe smaki i pokazać że nie jest ona zamknięta swoim regionalizmem, lecz można łączyć ją dowolnie z kuchniami świata tworząc jej nowe atrakcyjne oblicze, że jest najsmaczniejsza na świecie, a jednocześnie kosmopolityczna.  Przepis i zdjecia są z mojego bloga.