Szparagowa carbonara

reklama

Składniki
  • świeży makaron tagliatelle lub spaghetti 250g
  • zielone szparagi pół pęczka
  • żółtka 2 szt
  • śmietana kremówka 50g
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • oliwa z oliwek ok 1 łyżki
  • świeżo starty parmezan 50g
  • wędzony, surowy boczek lub pancetta 100g
Sposób przygotowania

To proste i szybkie danie, ale wymaga dość dobrej organizacji w kuchni.

  • zagotuj osoloną wodę do makaronu
  • poczek/pancettę pokrój w słupki
  • odetnij główki szparagów i odłóż na bok, a z łodyg z pomocą obieraczki do warzyw zrób cienkie wstążki
  • wymieszaj żółtka ze śmietaną i parmezanem

Do sporej patelni wlej oliwę, wrzuć boczek i podsmażaj kilka minut, aż stanie się chrupiący. Jeśli gotujesz świeży makaron, wrzuć go wrzątek razem ze wstążkami ze szparagów – będzie gotował się ok 3 minut. Jeśli używasz suszonego makaronu, gotuj wg wskazówek na opakowaniu, a wstążki szparagowe dodaj na 3 min przed końcem.

Do zrumienionego lekko boczku dodaj główki szparagów i podsmażaj chwilę, aż lekko się zezłocą i staną chrupiące. Oprósz je sporą ilością grubo mielonego pieprzu.

Odcedź makaron, gdy będzie al dente, ale pamiętaj by zachować kilka łyżek wody z gotowania. Przełóż odcedzony makaron na patelnię, dokładnie wymieszaj, by cały pokrył się aromatyczną oliwą. Zestaw patelnię z ognia, dodaj kilka łyżek wody z gotowania makaronu, a następnie szybko wlej śmietanę z żółtkami i parmezanem. Energicznie wymieszaj (pamiętaj, by już nie podgrzewać!) i od razu podawaj.

 

Podsumowanie przepisu

Na pierwsze dni wiosny, tej jeszcze nie upalnej, ale już zielonej, gdy na straganie pojawią się pierwsze zielone szparagi (od pana Ziółko, od Majlertów albo sycylijskie u Kubika), koniecznie zrób wyśmienitą carbonarę. Najlepiej użyć do niej świeżego, domowego makaronu i dobrej jakości wędzonego boczku lub pancetty. To bardzo bardzo szybkie danie, w sam raz na tarasowe majowe leniuchowanie.