Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Tagiatelle z boczkiem i borowikami

Składniki:

  • 400 g makaronu tagliatelle
  • 150 g Boczku z komina ZM Pekpol
  • 2 średnie cebule
  • 100 g borowików (świeże lub mrożone)
  • 1 łyżka oleju
  • 250 ml słodkiej śmietanki 18%
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki
  • tarty ser Grana Padano lub inny twardy

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzić i zahartować w zimnej wodzie. Boczek pokroić w paseczki, cebulę w kostkę i podsmażyć na oleju, do lekkiego zrumienienia. Dodać rozmrożone i pokrojone w plasterki borowiki i całość chwilkę poddusić. Następnie wszystko zalać śmietanką, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i połączyć z makaronem. Gdy makaron się podgrzeje w sosie, wyłożyć na talerze i posypać posiekaną natką pietruszki oraz startym serem Grana Padano.

Smacznego!

Podsumowanie

Świetne połączenie makaronu z aromatycznym boczkiem i grzybami.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI