Tam, gdzie pieprz rośnie…  Czyli, skąd pochodzą twoje ulubione przyprawy?

Przyprawy  występują w postaci suszonych owoców, nasion czy korzeni. Zioła są zasuszonymi, zielonymi częściami roślin. Są one nieodłącznym elementem każdego dania. Stosujemy je najczęściej w celu poprawienia walorów smakowych potraw i wydobycia z nich aromatu.  Nie wyobrażamy sobie życia bez pieprzu, suszonej papryki czy ziela angielskiego. Uwielbiamy majeranek za jego smak, w kuchni cenimy również imbir. Przyprawy te, są nam tak bliskie, że traktujemy je jak nasze – polskie. Jednak większość z nich jest sprowadzana z różnych rejonów świata. A czy, wiemy skąd pochodzą nasze ulubione przyprawy i dlaczego ich pochodzenie jest takie ważne?

Pochodzenie ma znaczenie!
Kupując przyprawy, dobrze zwrócić uwagę na ich pochodzenie. Jeśli wiemy, że dana przyprawa rośnie i pochodzi z danego kraju, warto ją kupić. Jakość przypraw znajduje bowiem odzwierciedlenie w ich smaku.

„Przyprawy przesądzają o ostatecznym smaku każdego dania, a smak przypraw zależy od miejsc, z których pochodzą. Zatem i smak naszych potraw zależy od pochodzenia każdej konkretnej przyprawy. Knorr proponuje swoim klientom przyprawy z konkretnych krajów wraz z gwarancją ich pochodzenia, co gwarantuje nie tylko wysoką jakość, lecz również powtarzalność smaku, a to rzecz w kuchni nie do przecenienia”. Robert Makłowicz


Skąd pochodzą nasze ulubione przyprawy?

Polacy uwielbiają dania wyraziste w smaku, o czym świadczy fakt, jak rozwija się rynek przypraw w Polsce. Chętnie sięgamy po nasze polskie przyprawy, jak tymianek czy kminek, ale także przyprawy orientalne, jak kurkuma, pieprz, imbir. Większość naszych ulubionych przypraw nie pochodzi z Polski, ale niewiele osób  ma możliwość przywożenia tradycyjnych przyprawy z krajów ich pochodzenia. Wie o tym doskonale Marka Knorr, która wprowadziła na rynek przyprawy z wyselekcjonowanych części świata – w myśl zasady, że pochodzenie jest gwarancją jakości i smaku.

Goździk z Indonezji

Ze względu na swój charakterystyczny smak i aromat goździki należą do przypraw „z charakterem”. I chociaż nie pochodzą z Polski, są ważnym dodatkiem do wielu naszych tradycyjnych potraw i napojów. Goździkowce korzenne, z których pozyskiwane są goździki, pochodzą  z Indonezji. Przyprawy tej używa się w kuchni do wypieków, kompotów, konfitur lub marynat.

Gorczyca z Kanady

Gorczyca lubi chłodny klimat i jest nieodporna na susze, dlatego jej uprawa świetnie sprawdza się w Kanadzie. W kuchni tę przyprawę wykorzystuje się najczęściej do marynat czy sosów. Jest również nieodzownym dodatkiem do pieczonych mięs, wędlin czy konserw rybnych, potraw z jaj oraz sera.

Pieprz czarny z Wietnamu

Pieprz czarny jest jedną z najpopularniejszych przypraw w polskiej kuchni – co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Jego ostry smak i zapach sprawiają, że dodaje się go niemal do wszystkiego. Ale czy wiemy, skąd pochodzi? Pieprz czarny jest jedną z najstarszych i najbardziej lubianych przypraw pochodzących z Azji. Wietnam natomiast jest jego największym eksporterem. W polskiej kuchni pieprz czarny wykorzystywany jest jako przyprawa do wszelkich mięs, sosów, potraw z ryb, warzyw, sałatek, zup oraz przy produkcji wędlin i pasztetów.

Ziele angielskie z Meksyku

Ziele Angielskie wbrew swojej nazwie nie pochodzi z Wielkiej Brytanii, a z Meksyku. To zielone jagody z „wiecznie zielonego drzewa”, które dojrzewa w wieku 7 lat, a owocuje przez kolejne 90 lat. Te niepozorne brązowe kuleczki Anglicy nazwali „all spice”, co miało oznaczać „wszystkie przyprawy”. Ziele angielskie smakuje bowiem jak połączenie gałki muszkatołowej, cynamonu, imbiru, goździków, jałowca i pieprzu. To szczególnie popularna przyprawa w kuchni europejskiej. Lubią go marynaty, grzane wina, dania rybne czy galarety. Podkreśla też smak likierów, kompotów i ciasteczek korzennych.

Tymianek z Polski

Tymianek uwielbia umiarkowany klimat, dlatego tak smaczny i aromatyczny rośnie  w Polsce. Roślina skutecznie urozmaica różne potrawy, nadając im wspaniały zapach oraz smak. Bardzo dobrze komponuje się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną, nabiałem, a także z makaronami.

Majeranek z Krajów Śródziemnomorskich

Majeranek to dość wyjątkowe ziele, zajmujące ważne miejsce w kulinariach. Polakom kojarzy się głównie z żurkiem i grochówką, ale kuchnia śródziemnomorska, z której pochodzi, dysponuje całą masą przepisów z majerankiem.

Liść laurowy z Turcji

Uprawa drzewa laurowego doskonale sprawdziła się w Turcji ze względu na tamtejszy ciepły klimat. Jest nieodłącznym elementem każdej kuchni na świecie. W Polsce najczęściej dodaje się go do bigosu, galaret mięsnych, kapuśniaku czy rosołu. Jest także ważnym składnikiem marynat oraz zalew do marynowania warzyw.

Papryka ostra z Hiszpanii

Idealna papryka to taka, która ma wyrazisty smak i aromat. Bardzo lubi słońce i ciepło, nie przepada za wilgocią, dlatego upodobała sobie klimat panujący w Hiszpanii. W Polsce  to jedno z naszych ulubionych warzyw i popularna przyprawa. Jest dodawana do bigosu, leczo, doskonale sprawdza się także w daniach z drobiem czy wołowiną. Warto ją dodawać do sosów, past czy kremów.

Cebula z USA

Pochodzenie cebuli nie jest dokładnie znane. Jednakże jej uprawa doskonale sprawdziła się w ciepłych stanach, takich jak: Kalifornia czy Waszyngton. Stany Zjednoczone stały się wiodącym producentem cebuli na świecie. W Polsce przyprawy tej używamy praktycznie do wszystkich potraw. Najczęściej wykorzystujemy ją do zup, sosów oraz mięs.

Imbir z Nigerii

Imbir to typowy wielbiciel kąpieli słonecznych, dlatego  gorący, nigeryjski klimat bardzo sprzyja jego uprawom. Ma niezwykle pachnący, doskonale wyrazisty a zarazem delikatnie słodkawy smak. Jako przyprawa świetnie łączy się z drobiem, wieprzowiną czy cielęciną. Wykorzystywany jest jako dodatek do orzeźwiającej herbaty oraz w cukiernictwie jako przyprawa do pierników, ciastek czy dań opartych na jabłkach.

Kurkuma z Indii

Kurkuma jest rośliną z rodziny imbirowatych. W Indiach znana już była w czasach starożytnych, natomiast do Europy trafiła w średniowieczu. Stanowiła ona nie tylko składnik dań, ale z powodu silnie żółtego koloru,  stosowano ją także jako barwnik. Podkreśla smak potraw mięsnych (szczególnie jagnięciny) oraz neutralizuje intensywny zapach ryb. Jest doskonałym dodatkiem do dań warzywnych i ryżu. Aby wydobyć kolor, zapach i smak kurkumy należy dodać ją już na początku gotowania.