Tapas z karmelizowanym jabłkiem i szynką

reklama

Składniki
  • szynka / jamon bodega
  • jabłko
  • bagietka
  • cukier brązowy
Sposób przygotowania

Jabłko obieramy ze skóry, kroimy na równe ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Wrzucamy na nagrzaną patelnię, podlewamy odrobiną wody, zasypujemy obficie cukrem i karmelizujemy całość. Delikatnie przewracamy kawałki jabłek, aby nabrały równego koloru i słodkości.

Kiedy jabłka już wystarczająco skruszeją, na patelni układamy paski szynki. Chwilę podgrzewamy, przewracając, aby z obu stron szynka nabrała aromatu i otoczki karmelu.

Zdejmujemy z patelni jabłka i szynkę, pozostawiając jednak 3 – 4 ćwiartki, które rozgniatamy do konsystencji konfitury.

Bagietkę kroimy na równe kromeczki. Na każdą nakładamy odrobinę konfitury z patelni, kawałek szynki i ćwiartkę jabłka.

Przyozdabiany wykałaczkami, podajemy do czerwonego wytrawnego wina.

Podsumowanie przepisu

Przekąska w hiszpańskim stylu, której przygotowanie trwa moment. Dla tych, którzy lubią eksperymenty ze smakami, ponieważ szynka / jamon bodega nabiera słodkiego smaku