Tapenada z kopru włoskiego

reklama

Składniki
  • 1 fenkuł 200g
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek 100g
  • 1/2 szklanki czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
  • ząbek czosnku 1
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • ocet z czerwonego wina 1 łyżka
Sposób przygotowania

Koper włoski obieramy i wykrawamy twardy rdzeń ze środka. Oliwki, koper i cebulę siekamy. Blenderujemy wszystkie składniki na gładką masę. Podajemy ze świeżym pieczywem lub jako dip.

Smacznego!

Ile kalorii?*

Całość (szklanka):
414 kcal
białko: 4,4 g; tłuszcze: 34,5 g; węglowodany: 27 g, błonnik: 9,7 g;
żelazo: 5,2 mg; wapń: 215 mg; cynk: 0,8 mg

1 łyżka:
30 kcal
białko: 0,3 g; tłuszcze: 2,5 g; węglowodany: 2 g, błonnik: 0,7 g;
żelazo: 0,4 mg; wapń: 15 mg; cynk: 0,06 mg

* ilość kalorii, a także zawartość składników odżywczych jest podana w przybliżeniu

Podsumowanie przepisu

Dzisiaj na tapecie pewnie kontrowersyjne warzywo: koper włoski. Spośród innych warzyw wyróżnia go przede wszystkim zapach. I to właśnie wokół jego walorów zapachowych gromadzą się kontrowersje. Jedni uważają, że cudownie pachnie, drudzy zatykają nosy i bez ogródek stwierdzają, że po prostu śmierdzi.

 Nie powiem, żebym cieszyła się jego aromatem podczas krojenia, bo dla mnie ten anyżkowy zapach też nie należy do ulubionych.
Ale pomimo, że cukierki anyżkowe omijam szerokim łukiem, to koper włoski jest mile widziany w mojej kuchni. Świetnie współgra z innymi warzywami, nie ma dominującego smaku i idealnie sprawdza się w wieloskładnikowych zupach. Można by powiedzieć, że taka bulwa fenkułu jest jak szczypta smaku, która idealnie odnajduje swoje miejsce w potrawie .

Tak też było w przypadku mojej tapenady. Tradycyjne ta pasta pochodząca z Prowansji składa się z czarnych oliwek, oliwy i kaparów. Można do niej dodać czosnek, zioła, sok z cytryny czy ocet winny. Sama nazwa tapenas oznacza kapary, których w mojej (można powiedzieć, fałszywej) tapenadzie brak. Są natomiast czarne oliwki, oliwa, czerwona cebula i fenkuł!
Nie spodziewałam się, że oliwki i koper włoski będą stanowić tak doskonałe połączenie. Dlatego polecam tapenadę z koprem włoskim wszystkim początkującym z tym warzywem, a także zagorzałym przeciwnikom fenkułu. Spróbujecie, zmienicie zdanie!