Tarta grzybowa z sosem pieczarkowym

reklama

Składniki
  • mąka 300 g
  • masło 150 g
  • żółtko 2 szt.
  • woda 100 ml
  • sól do smaku
  • słodka śmietanka 100 ml
  • mąka 1 łyżeczka
  • pieprz do smaku
  • pieczarka świeża 6 średnich sztuk
  • kurki świeże lub mrożone 250 g
  • podgrzybek świeży lub mrożony 250 g
  • masło 1 łyżka
  • cebula 1 średnia sztuka
Sposób przygotowania

Do przesianej mąki dodać pokrojone masło i przesiekać nożem. Dodać żółtka, wodę, sól do smaku i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tart. Podpiec w piekarniku ok. 10 min, w temp. 200°C. Cebulę obrać, pokroić w półkrążki i podsmażyć na maśle. Podgrzybki i kurki oczyścić, zagotować w osolonej wodzie i odcedzić. Do cebuli wkroić oczyszczone pieczarki, dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Następnie dodać mąkę, wymieszać, dodać śmietankę, sól, pieprz do smaku. Całość zagotować i wyłożyć na podpieczone ciasto. Tartę upiec w piekarniku w temp. 180°C, aż ładnie się zrumieni. Podawać z sosem pieczarkowym Tarsmak.

 

 

Smacznego!

Podsumowanie przepisu

 Niezwykle łatwe, szybkie w przygotowaniu danie w dodatku bardzo smaczne – nic dodać, nic ująć.