
Składniki
- mąka pszenna pełnoziarnista 150 g
- mąka pszenna 100 g
- jajo 1 sztuka
- masło 120 g
- woda 2 łyżki
- cukier trzcinowy 2/3 łyżczki
- sól 1 płaska łyżeczka
- kurki 250 g
- por 1 duży
- ser feta 1/2 opakowania
- cebula 1 mała
- jajo 2 sztuki
- mleko 1/3 szklanki
- parmezan 2 łyżki startego
- śmietana kwaśna 12% 4 łyżki
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- masło 1 łyżka
- tymianek 1 łyżeczka
- papryczka chilli 1 mała
- sól morska według uznania
- świeżo mielony pieprz według uznania
Sposób przygotowania
Mąki przesiewamy do miski i mieszamy z cukrem i solą. Wbijamy jajko, dodajemy masło pokrojone na kawałki i wodę. Zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę.
Wylepiamy ciastem formę do tarty (lub zwykłą tortownicę – jak tym razem w moim przypadku), nakłuwamy widelcem, nakładamy arkusz papieru do pieczenia i obciążamy tartę fasolą lub grochem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy przez 10 minut.
Kurki myjemy dokładnie pod zimną wodą. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Pora i cebulę kroimy na cieniutkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą, wrzucamy pora i cebulę. Smażymy na średnim ogniu przez około 5-7 minut. Zdejmujemy pora na talerzyk, następnie wrzucamy kurki.. Przyprawiamy, gdy grzyby puszczą wodę – sól, pieprz, tymianek, posiekana papryczka chilli. Smażymy aż woda z kurek całkowicie odparuje.
Na podpieczony spód tarty wykładamy pora, warstwę sera feta a na końcu kurki.. W miseczce mieszamy dwa jajka, śmietanę, mleko i jogurt. Dodajemy starty parmezan, przyprawiamy (ponownie sól, pieprz, tymianek). Mieszamy dokładnie. Zalewamy tartę i pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut – aż się ładnie zarumieni.
Podsumowanie przepisu
Jedna z najpyszniejszych tart, jakie w życiu jadłam. Jako fanka grzybów, tymianku i sera nie mogłabym chyba wymyślić nic pyszniejszego. Idealne danie główne.
Marta Ziarno