Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Tarta z kurkami, tymiankiem i serem feta.

Składniki:

  • mąka pszenna pełnoziarnista 150 g
  • mąka pszenna 100 g
  • jajo 1 sztuka
  • masło 120 g
  • woda 2 łyżki
  • cukier trzcinowy 2/3 łyżczki
  • sól 1 płaska łyżeczka
  • kurki 250 g
  • por 1 duży
  • ser feta 1/2 opakowania
  • cebula 1 mała
  • jajo 2 sztuki
  • mleko 1/3 szklanki
  • parmezan 2 łyżki startego
  • śmietana kwaśna 12% 4 łyżki
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • masło 1 łyżka
  • tymianek 1 łyżeczka
  • papryczka chilli 1 mała
  • sól morska według uznania
  • świeżo mielony pieprz według uznania


Sposób przygotowania:

Mąki przesiewamy do miski i mieszamy z cukrem i solą. Wbijamy jajko, dodajemy masło pokrojone na kawałki i wodę. Zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię spożywczą  i odkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę. Wylepiamy ciastem formę do tarty (lub zwykłą tortownicę - jak tym razem w moim przypadku), nakłuwamy widelcem, nakładamy arkusz papieru do pieczenia i obciążamy tartę fasolą lub grochem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy przez 10 minut. Kurki myjemy dokładnie pod zimną wodą. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Pora i cebulę kroimy na cieniutkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą, wrzucamy pora i cebulę. Smażymy na średnim ogniu przez około 5-7 minut. Zdejmujemy pora na talerzyk, następnie wrzucamy kurki.. Przyprawiamy,  gdy grzyby puszczą wodę - sól, pieprz, tymianek, posiekana papryczka chilli. Smażymy aż woda z kurek całkowicie odparuje.
Na podpieczony spód tarty wykładamy pora, warstwę sera feta a na końcu kurki.. W miseczce mieszamy dwa jajka, śmietanę, mleko i jogurt. Dodajemy starty parmezan, przyprawiamy (ponownie sól, pieprz, tymianek). Mieszamy dokładnie. Zalewamy tartę i pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut - aż się ładnie zarumieni.

Podsumowanie

Jedna z najpyszniejszych tart, jakie w życiu jadłam. Jako fanka grzybów, tymianku i sera nie mogłabym chyba wymyślić nic pyszniejszego. Idealne danie główne. Marta Ziarno

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI