Tarta ze szparagami, suszonymi pomidorami i kozim serem

reklama

Składniki
  • mąka na ciasto 300 g
  • masło na ciasto 200 g
  • sól na ciasto pół łyżeczki
  • woda na ciasto 2 łyżki
  • śmietanka kremówka 30 % 250 ml
  • jajka 2 szt
  • kozi ser 150 g
  • parmezan albo mozarella 50 g
  • zielone szparagi 1 wiązanka
  • mała czerwona papryka 1 szt.
  • suszone pomidory kilka sztuk
  • sól, pieprz do smaku
  • świeży tymianek 3 gałązki
Sposób przygotowania
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na min pół godziny. Następnie wylepiamy nim formę do tarty i nakłuwamy dno widelcem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku w 180-190 stopniach ok 15 minut. Na złoty kolor.
Szparagom ułamujemy końcówki na długości 6/7 (końcówki wyrzucamy albo dodajemy do jakiejś zupy) następnie szparagi kroimy na 3 części. Szparagi podgotowujemy na parze około 5 minut na al dente. Jajka mieszamy ze śmietanką oraz z kozim serem. Dodajemy posiekany tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy na ciasto. Układamy podgotowane szparagi, pokrojone w paseczki papryki oraz paseczki suszonych pomidorów. Wierzch tarty posypujemy parmezanem albo mozarellą. Całość możemy jeszcze doprawić pieprzem i tymiankiem. Pieczemy w 190 stopniach C około 15-20 minut. Aż masa śmietanowo-jajeczna się zetnie. Dekorujemy tymiankiem albo bazylią.
Podsumowanie przepisu

Uwielbiam szparagi. Testuje je pod każdą możliwą postacią 🙂 Dziś bardziej pracochłonny przepis ale warto poświęcić swój czas by później smacznie zjeść 🙂 Najbardziej lubię zielone szparagi, ponieważ nie trzeba ich obierać i wizualnie lepiej się prezentują 😛