1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Terrina jajeczna ze szpinakiem

Składniki
  • jaja 6
  • szpinak 250 g
  • śmietana 30% 10 ml
  • liście nori 2
  • czosnek 5 g
  • sól 0,2 g
  • pieprz 0,2 g
Sposób przygotowania

Składniki na 6 porcji.

Szpinak przesmażyć na patelni, dodać zmielony czosnek, śmietanę, sól i pieprz. Smażyć do czasu aż odparuje, następnie zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia.

Oddzielić białka od żółtek. Lekko napowietrzyć białka, 1/3 wylać na dno foremki i delikatnie zapiec.

Wyjąć z pieca.

Żółtka lekko ściąć w kąpieli wodnej, tak by nadawały się do formowania.

Na środek foremki z białkiem wyłożyć 1/2 szpinaku.

Liście nori rozłożyć na blacie skropić ciepłą wodą, ułożyć na nich lekko ścięte żółtko a następnie zwinąć w rulon. Tak „zapakowane“ żółtko wykładanym na szpinak i przykrywamy pozostałą częścią szpinaku. Wykańczamy zalewając napowietrzonym białkiem. Foremkę owijamy folią aluminiową lub spożywczą i zapiekamy w piecu 15 - 20 min w temperaturze 100 st. C.

Podsumowanie przepisu
Lekkie i delikatne danie, ściśle powiązane z symboliką Świąt Wielkanocnych.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze