1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Tłusty czwartek. Przepis na faworki

123rf.com
123rf.com
Tradycyjnym przepisom możemy nadać wyszukanego charakteru, dodając do faworków dodając posypkę z płatków migdałów.

W tłusty czwartek bez wyrzutów sumienia sięgamy po pączki, racuchy i faworki. Warto przygotować je samodzielnie i wzbogacić ich smak bakaliami.

Faworki z migdałami

Składniki
450 g mąki pszennej 5 żółtek szczypta soli 1 łyżka spirytusu 4 szklanki śmietany 18 % olej rzepakowy do smażenia cukier puder 100 g płatków migdałów Bakalland
Sposób przygotowania
Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Wszystko dobrze wyrabiamy do momentu otrzymania gładkiego ciasta. Gotowe ciasto zawijamy w folię i odkładamy na 30 minut, by zmiękło. Następnie jeszcze raz dokładnie je wyrabiamy, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Znów owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto kładziemy na stolnicy i rozwałkowujemy. Wykrawamy prostokąty, każdy z nich nacinamy wzdłuż i pośrodku, paski przewlekamy przez otwór. Gotowe smażymy w gorącym tłuszczu na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsączamy na ręcznik papierowy. Po wystudzeniu posypujemy faworki cukrem pudrem i podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze