Tort kawowy z mascarpone

reklama

Składniki
  • jajka na biszkopt 8 szt
  • cukier na biszkopt 1 szklanka
  • ocet na biszkopt 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona na biszkopt 1 łyżeczka
  • mąka tortowa na biszkopt 6 czubatych łyżek
  • sól na biszkopt na biszkopt 1 szczypta
  • esencja wanilii na biszkopt 1 łyżeczka
  • ser mascarpone na krem 50 dag
  • żelatyna na krem 3 łyżeczki
  • cukier puder na krem 3 łyżki
  • mleko na krem 8 łyżek
  • esencja z wanilii na krem 1 łyżeczka
  • śmietanka kremówka 36 % na krem 500 ml
  • mocny napar z kawy na krem 100 ml
  • likier kawowy, czekoladowy albo amaretto na krem 100 ml
  • gorzka czekolada na krem 10 dag
  • kako na krem 2 łyżki
Sposób przygotowania

Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli mikserem, żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min), następnie żółtka dodać do białek, następnie dodać cukier i esencję z wanilii  – mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Biszkopt przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach C około 25 minut.

Krem: Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Serek mascarpone utrzeć z mlekiem, esencją z wanilii  i cukrem pudrem.  Śmietankę kremówkę ubić  na sztywno i połączyć z masą serową. Namoczoną żelatynę rozpuścić, podgrzewając ją na małym ogniu. Wymieszać z kremem. Do tężejącego kremu dodać posiekaną czekoladę. 

Tort: Wystudzony biszkopt przekroić na 2 placki. Skropić je naparem z połowy kawy wymieszanym z połową likieru.  Na spodnim placku rozsmarować 2/3 krem. Przykryć drugim plackiem i namoczyć pozostałą kawą i likierem następnie nałożyć pozostały krem. Ciasto schłodzić w lodówce do stężenia. Przed podaniem oprószyć proszkiem kakao. 

Podsumowanie przepisu

Dla miłośników kawy…. trzeba po prostu spróbować 🙂