Truskawkowa sałatka z migdałami i jarmużem w miodowo–cytrynowym sosie

Sezon na truskawki, uważany jest przez większość z nas za najlepszy moment w roku. Chwila, w której lokalne bazarki zamieniają się w pełne soczystej truskawkowej czerwieni miejsca, to idealny moment na rozpoczęcie kulinarnych eksperymentów. Nietypowe dania z truskawkami w roli głównej, doskonale sprawdzą się jako lekka, obiadowa propozycja. Dlaczego nie warto przegapić sezonu na te czerwone i soczyste owoce?

Składniki:

  • 1 opakowanie jarmużu
  • 0,5 kg truskawek
  • Pęczek rzodkiewki
  • 75 g Migdałów w płatkach Bakalland
  • 3 łyżki oliwy
  • Sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Jarmuż delikatnie rwiemy na mniejsze kawałki i zalewamy wrzątkiem na ok. 1 minutę, aby zmiękł. Następnie rzodkiewki i truskawki kroimy na cienkie plasterki i dodajemy do jarmużu. Całość posypujemy migdałami. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos. Oliwę, sok z cytryny i miód mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Sałatka najlepiej smakuje polana sosem na chwilę przed podaniem.

Smacznego! 🙂