Jarmuż to warzywo skarb - jest w czołówce produktów o największej gęstości odżywczej. Wiele osób zrażają dość twarde liście jarmużu, ale są na to sposoby - można je sparzyć, albo "wymasować" w oliwie z cytryną. Wtedy stają się milsze dla podniebienia. Dziś mamy dla was propozycję sałatki z jarmużem i truskawkami. Przyrządźcie sobie zdrową ucztę!
1 opakowanie jarmużu
0,5 kg truskawek
pęczek rzodkiewek
75 g migdałów w płatkach
3 łyżki oliwy
sok z połowy cytryny
2 łyżki miodu
sól i pieprz do smaku
Jarmuż delikatnie rwiemy na mniejsze kawałki i zalewamy wrzątkiem na ok. 1 minutę, aby zmiękł. Następnie rzodkiewki i truskawki kroimy na cienkie plasterki i dodajemy do jarmużu. Całość posypujemy migdałami. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos. Oliwę, sok z cytryny i miód mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Sałatka najlepiej smakuje polana sosem na chwilę przed podaniem.