1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Sałatka z jarmużu z truskawkami i migdałami w miodowo–cytrynowym sosie

Jarmuż to warzywo skarb -  jest w czołówce produktów o największej gęstości odżywczej. Wiele osób zrażają dość twarde liście jarmużu, ale są na to sposoby - można je sparzyć, albo "wymasować" w oliwie z cytryną. Wtedy stają się milsze dla podniebienia. Dziś mamy dla was propozycję sałatki z jarmużem i truskawkami. Przyrządźcie sobie zdrową ucztę!

Sałatka z jarmużu z truskawkami i migdałami w miodowo–cytrynowym sosie

1 opakowanie jarmużu

0,5 kg truskawek

pęczek rzodkiewek

75 g migdałów w płatkach

3 łyżki oliwy

sok z połowy cytryny

2 łyżki miodu

sól i pieprz do smaku

Jarmuż delikatnie rwiemy na mniejsze kawałki i zalewamy wrzątkiem na ok. 1 minutę, aby zmiękł. Następnie rzodkiewki i truskawki kroimy na cienkie plasterki i dodajemy do jarmużu. Całość posypujemy migdałami. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos. Oliwę, sok z cytryny i miód mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Sałatka najlepiej smakuje polana sosem na chwilę przed podaniem.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze