Truskawkowy zawrót głowy!

reklama

Składniki
  • truskawki 2 szklanki zmiksowanych + truskawki do dekoracji – w sumie około 1,5kg
  • żelatyna spożywcza 7 łyżeczek
  • serek homogenizowany 600g
  • cukier do smaku – ok.0,5szklanki
  • galaretka truskawkowa 1szt
  • mleko lub śmietana kremówka 100ml
Sposób przygotowania

Z 2/3 truskawek usuwamy szypułki (dokładnie nie ważyłam swoich, w każdym razie po zmiksowaniu ich blenderem powinniśmy otrzymać 2 szklanki musu). Mus słodzimy do smaku. 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 100 ml świeżo zagotowanej wody. Dodajemy po trochu zmiksowanych truskawek do czasu, aż całość się połączy. Przelewamy do okrągłej miski o mniejszej średnicy, niż tortownica, w której będziemy przygotowywać deser. Wkładamy do lodówki do całkowitego zestalenia się. Miskę, w której znajduje się zestalony mus truskawkowy na dosłownie kilka sekund wkładamy do naczynia z gorącą wodą. Mus w całości powinien się wtedy odkleić od miski. Przekładamy go na środek tortownicy. Mleko lub śmietankę doprowadzamy do wrzenia. Rozmupszamy w niej 4 łyżeczki żelatyny. Powoli łączymy z serkami waniliowymi do całkowitego połączenia się. Wokół tortownicy układamy przekrojone na pół truskawki, do tak utworzonej obręczy i bezpośrednio na kopułę z musu truskawkowego wylewamy schłodzoną masę serkową. Wstawiamy tak do lodówki do całkowitego schłodzenia. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Schładzamy. Gdy zacznie osiągać konsystencję gęstej śmietany, na wierzchu masy serkowej układamy poprzecinane na pół truskawki i przykrywamy częścią tężejącej galaretki (ja zużyłam tylko 2/3 całej zawartości). Podajemy dobrze schłodzone.

Podsumowanie przepisu

Ten deser jest istną bombą truskawkową. Ci, którzy kochają smak świeżych truskawek, pokochają też ten deser. Jest niesamowity, łączy w sobie cierpkość owoców, łagodność serka homogenizowanego i słodycz cukru. Jest po prostu idealny, a do tego rozpływa się w ustach 🙂