Składniki
- owoce
- czekolada pitna do rozpuszczenia
- jogurt naturalny 0%
- dodatki: sok z aronii, przyprawy do deserów, wanilia, cynamon...
Sposób przygotowania
Obieramy i myjemy owoce (tutaj są kiwi i maliny, ale oczywiście wszystko zależy od upodobań podniebienia). To z owoców będziemy tworzyć strategiczne warstwy.
Następnie potrzebna jest konsekwencja: owocowa warstwa - jogurt – owocowa warstwa. Powtórz czynność wielokrotnie tak, aby naczynie wypełniło się po brzegi.
Tajemnica tkwi dodatkach między warstwami (cynamon, kardamon, sok z aronii, puder waniliowy czy kawałki czekolady ukryte pomiędzy warstwami.
Dziecko, ale też i dorośli będą z ciekawością odkrywać smaki kolejnych warstw. Okazuje się, że każdy poziom kryje inne dodatki. A wyglądało jak zwykłe owoce w jogurcie J.
Podsumowanie przepisu
Jak podać dziecku atrakcyjny deser w czasach cukierni i sklepów ze słodyczami na każdym kroku? Może przez powrót do prostego połączenia owoców z jogurtem naturalnym 0%? Tylko z czekoladową kropką nad ‘i’ oraz kolorową warstwowością cieszącą oko.