Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Wołowina z herbatą

Składniki:

  • pieprz seczuański 1 łyżka
  • anyż 4-5 gwiazdek
  • cynamon 2 laski
  • imbir kawałek wielkości kciuka, pokrojony w plastry
  • ciemny sos sojowy ok. 100–150 ml
  • papryczki chilli 2-3 (mogą być suszone)
  • brązowy cukier 3 łyżki
  • wołowina oczyszczonaj z tłuszczu i pokrojona w dużą kostkę (może być pręga albo łopatka) 2 kg
  • cejlońska herbata 3–4 torebki
  • brokuły podzielone na różyczki
  • makaron sojowy
  • nać kolendry
  • zielona część dymki
  • sok z limonki

28 sierpnia 2013 Kuchnia sylwester.ciach
123rf.com
Herbatę można naprawdę kreatywnie wykorzystać w kuchni.

Sposób przygotowania:

  • Do około 2 litrów zimnej wody wrzuć 6 pierwszych składników. Zagotuj i zszumuj.Przykręć ogień i gotuj przez około 2 godziny, częściowo pod przykryciem.
  • Wrzucić herbatę i gotuj jeszcze 20–30 min.
  • Przecedź zupę, przekładając mięso na talerz. Dopraw do smaku i dodaj brokuły.
  • Gotuj jeszcze 3–5 min., aż będą al dente.
  • W tym czasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Mięso podziel dwoma widelcami na mniejsze kawałki.
  • Zupę podawaj w głębokiej miseczce z makaronem, mięsem, brokułami, posypaną dymką i kolendrą.


Zobacz także


POLECANE KSIĄŻKI