Składniki
- Makaron Międzybrodzki wstążka 250 g
- Tuńczyk w oleju – najlepiej duże kawałki 2 puszki
- Szpinak (mrożony) 300 dag
- czosnek 1 ząbek
- jogurt naturalny 2 duże łyżki
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- Sól, pieprz, cukier, oregano do smaku
Sposób przygotowania
Szpinak podgrzać w garnku, z dodatkiem 2 łyżek jogurtu naturalnego, wycisnąć czosnek i dodać przyprawy dla smaku. Na koniec dodać tuńczyka z odrobiną oleju z puszki. Następnie ugotować makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Odcedzić i wyłożyć porcje na talerz. Na makaron nałożyć szpinak z tuńczykiem (lub w innej wersji włożyć wszystko w jednym garnku i tak zmieszane danie podać na talerzu). Podawać na ciepło.