Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Zakwas z buraków ze świeżą kolendrą

Składniki:

  • buraki 6 średnich
  • czosnek 1 duża główka
  • razowy żytni chleb 3 kromki
  • papryczka chili 1 średni strączek
  • korzeń imbiru 2 cm
  • anyż 2 gwiazdki
  • goździki 10 sztuk
  • koper włoski 1/2 łyżeczki
  • świeża kolendra pół pęczka
  • sól 2 łyżki
  • cukier 1 łyżka

6 marca 2013 Kuchnia redakcja

Sposób przygotowania:

Buraki myjemy, obieramy, kroimy w cienkie plastry i wrzucamy do  3 litrowego słoja.  Główkę czosnku   dzielimy na ząbki (nie obieramy),  papryczkę chili kroimy wzdłuż  na pół, dorzucamy do buraków. Imbir kroimy w cienkie plasterki  i z pozostałymi przyprawami wrzucamy do słoja. Wkładamy pół pęczka świeżej kolendry. Na wierzchu układamy kromki razowego chleba . Zawartość słoja zalewamy trzema litrami przegotowanej ostudzonej wody. Przykrywamy go lnianą ściereczką i odstawiamy  w chłodne miejsce(ale nie do lodówki) na 72 godziny. Zakwas może być  bazą do przygotowania barszczu lub napojem na zimno. Można zrobić także „drugie tłoczenie” i zalać bazę ponownie. Napój idealnie smakuje doprawiony ziołami, solą i świeżo mielonym pieprzem.

Podsumowanie

Przepis stworzony dla Swedeponic.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI