Zakwas z buraków ze świeżą kolendrą

zakwas_Swedeponic

reklama

Składniki
  • buraki 6 średnich
  • czosnek 1 duża główka
  • razowy żytni chleb 3 kromki
  • papryczka chili 1 średni strączek
  • korzeń imbiru 2 cm
  • anyż 2 gwiazdki
  • goździki 10 sztuk
  • koper włoski 1/2 łyżeczki
  • świeża kolendra pół pęczka
  • sól 2 łyżki
  • cukier 1 łyżka
Sposób przygotowania

Buraki myjemy, obieramy, kroimy w cienkie plastry i wrzucamy do 3 litrowego słoja. Główkę czosnku dzielimy na ząbki (nie obieramy), papryczkę chili kroimy wzdłuż na pół, dorzucamy do buraków. Imbir kroimy w cienkie plasterki i z pozostałymi przyprawami wrzucamy do słoja. Wkładamy pół pęczka świeżej kolendry. Na wierzchu układamy kromki razowego chleba . Zawartość słoja zalewamy trzema litrami przegotowanej ostudzonej wody. Przykrywamy go lnianą ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce(ale nie do lodówki) na 72 godziny. Zakwas może być bazą do przygotowania barszczu lub napojem na zimno. Można zrobić także „drugie tłoczenie” i zalać bazę ponownie. Napój idealnie smakuje doprawiony ziołami, solą i świeżo mielonym pieprzem.

Podsumowanie przepisu

Przepis stworzony dla Swedeponic.