Zapiekana papryka faszerowana kuskusem z warzywami

reklama

Składniki
  • papryka 1 duża
  • pomidor 1 średni
  • kasza kuskus 40 g
  • mrożony zielony groszek 2 łyżki
  • mrożona zielona fasolka 2 łyżki
  • posiekana natka pietruszki 2 łyżki
  • posiekany szczypiorek 1 łyżka
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku do smaku
  • oliwa z oliwek
  • jajko 1 sztuka na każdą połówkę papryki
Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C (grzanie góra-dół).
Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową.
Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Paprykę umyć i przekroić wzdłuż na pół (razem z szypułką, bo ładnie wygląda). Usunąć pestki.
Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Usunąć gniazda nasienne, a miąższ drobno pokroić.
Groszek i fasolkę zalać wrzątkiem, a po 2-3 minutach odcedzić.
W misce wymieszać przygotowany kuskus, pomidora, groszek, fasolkę, zioła i łyżkę oliwy. Doprawić solą, pieprzem i sproszkowaną papryką.
Wnętrze każdej połówki papryki posmarować oliwą, posolić i popieprzyć.
Wypełnić papryki farszem, a następnie ułożyć je na blasze.
Piec ok. 45 minut.
Wersja z jajkiem: Każde jajko wbić do osobnej filiżanki, nie uszkadzając żółtek. Na ok. 10 minut przed końcem pieczenia wysunąć do połowy blachę z piekarnika i ostrożnie wylać jajko na paprykę. Posolić, popieprzyć i zapiekać ok. 10 minut do czasu, aż białko się zetnie, a żółtko będzie „na miękko”.

Podsumowanie przepisu

Idealny pomysł na lekki, łatwy, wiosenny obiad. Nie jest to szybkie danie, bo papryka musi „odpokutować swoje” w piekarniku, ale naprawdę jest bardzo proste w przygotowaniu.
W zależności od indywidualnych preferencji można ją przygotować z dodatkiem zapieczonego jajka lub bez niego. Zdecydowanie polecam wersję z jajkiem – płynne żółtko tworzy cudowny sos dla farszu, czym spaja całość i sprawia, że wszystko smakuje jeszcze lepiej!

Po więcej przepisów zapraszam na: http://smakiemsietoczy.blogspot.com/