Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Zapiekany kuskus z burakiem.

Składniki:

  • kasza kuskus 50 g
  • burak upieczony 1 mały
  • serek wiejski 3 łyżki
  • cebula 1/2 małej sztuki
  • czosnek 1 ząbek
  • oliwa z oliwek 1 łyżeczka
  • tymianek 1/2 łyżeczki
  • sól morska szczypta / do smaku
  • świeżo mielony pieprz szczypta / do smaku
  • szczypiorek do dekoracjii


Sposób przygotowania:

Kuskus zalewamy osolonym wrzątkiem lub bulionem, około centymetra ponad poziom kaszy i odstawiamy na pięć minut.  Na patelni z odrobiną tłuszczu szklimy pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek. Gdy kuskus jest już gotowy rozdrabniamy go widelcem, przyprawiamy ewentualnie solą, pieprzem, tymiankiem. Dodajemy pokrojonego w półplasterki upieczonego buraka i serek wiejski. Mieszamy całość dokładnie z oliwą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Zapiekamy przez 15 minut. Można podawać w naczyniu lub przełożyć na talerz. Posypać szczypiorkiem i pieprzem.

Podsumowanie

Ta zapiekanka jest połączeniem wszystkiego, czego kiedyś nie lubiłam. Nienawidziłam buraków. Kuskus był kaszą, której nie jadałam. A serek wiejski, jadłam tylko prosto z pudełeczka. Na szczęście wraz z wiekiem smaki mi się trochę zmieniają. Minionej zimy burak był moim ulubionym warzywem. Za każdym razem, gdy piekłam coś w piekarniku, dorzucałam zawiniętego w folię buraczka. Pieczony w skórce przez godzinę jest później świetnym dodatkiem do risotto, kaszy czy sałatki. Marta Ziarno

POLECANE KSIĄŻKI