Zdrowe śniadaniowe ciasteczka z otrębami i płatkami lnianymi

reklama

Składniki
  • Otręby lub płatki owsiane jakie płatki/ otręby lubimy, takie wybieramy
  • Kakao (najlepiej surowe)
  • Płatki lnianie
  • Cynamon
  • jajko ewentualnie, jeśli masa nie będzie się kleić
Sposób przygotowania

Przygotowujemy masę zlepiającą: płatki lniane namaczamy w wodzie (może być słodka woda mineralna, czyli taka, w której wcześniej były owoce np. pomarańcze, brzoskwinie, maliny z miętą). Woda nada ciasteczkom charakterystycznego smaku. Płatki zalewamy wodą i czekamy, aż stworzą naszą masę klejącą. Jeśli nie klei się ona tak, jak oczekiwałyśmy można dodać jajko.

Otręby i/lub płatki wrzucamy do jednego naczynia. Dołączamy masę klejącą, dodajemy kakao (tak, żeby masa się zabarwiła). Jeśli chcemy dodać cynamon, czy inną przyprawę pasującą do słodkich ciasteczek… to jest właśnie moment na dorzucenie.

Blenderujemy do uzyskania jednolitej masy. Rozsmarowujemy na blaszce. Pieczemy około 20 minut. Kroimy w prostokątny.

Możemy podawać w towarzystwie owoców lub konfitur. 

Podsumowanie przepisu

Ostatnio nadeszła moda na ciasteczka na śniadanie. Poniżej przepis na domową wersję powitania dnia z kontrolowaną przez nas ilością cukru.