Psychologia Współczesny przymus, by wychodzić ze strefy komfortu, nas unieszczęśliwia. Nie musisz tego robić, by osiągnąć sukces – przekonuje Kristen Butler
Psychologia Cisza jest w nas cały czas, musimy tylko ją odnaleźć, a ona może nas ocalić – przekonuje filozof Erling Kagge
Psychologia 8 krótkich, dosadnych odpowiedzi, którymi zgasisz toksyka i gaslightera. Te słowa pomagają bronić swoich granic
Psychologia 9 oznak, że jesteś w związku z narcyzem i pora się ewakuować. Psycholożka wymienia najczęstsze zachowania toksycznego partnera
Spotkania „Nie odpuszczę” – zapewnia Monika Horna-Cieślak, adwokatka i aktywistka na rzecz dzieci, od niedawna Rzeczniczka Praw Dziecka
Kultura Ten spektakl pokochała polska publiczność. „Zimy żal. Piosenki Jeremiego Przybory i Jerzego Wasowskiego” wkrótce na antenie TV
Kultura Aktorka polskiego pochodzenia we francuskim dramacie o odmienności i samoakceptacji. Zobacz zwiastun „Rosalie”
Kultura Co warto zostawić w pamięci, a o czym lepiej zapomnieć? O filmie „Pamięć” rozmawiają Grażyna Torbicka i Martyna Harland
Moda Modne kostiumy kąpielowe dla dojrzałych kobiet. Te stylowe stroje i bikini będziecie chciały nosić nie tylko na plażę
Moda Szafa kapsułowa na wiosnę. Jak skompletować garderobę, która rozwiąże problem „nie mam się w co ubrać”?
Uroda Zjawisko „skin burnout” – jak pomóc zmęczonej skórze? Wiosenne nowości, dzięki którym cera odzyska blask
Styl Życia 5 napojów, które codziennie spożywają ludzie żyjący najdłużej na świecie. Jeśli chcesz dożyć setki – musisz je znać
Styl Życia Sernik bez sera? Weganie mają na to swoje sposoby – przekonuje Alicja Rokicka, autorka bloga WeganNerd
WIDEO Dawid Ogrodnik o „Rojst Millenium”: „To była moja pierwsza produkcja, w której nie widziałem ani jednego ujęcia. Chciałem jak najszybciej zejść z planu”
Podcasty Podcast „Bądź dla siebie ważna”, odc. 4: Kobieta w pracy. Jak uwzględnić swoje potrzeby? Z psycholożką dr Joanną Heidtman rozmawia Karolina Morelowska-Siluk
Podcasty Podcast „W czułym zwierciadle: uzależnienia”. Kiedy praca staje się nałogiem. O pracoholizmie rozmawiamy z dr Jackiem Bucznym
Podcasty Podcast „W czułym zwierciadle: dorosły w spektrum”. Odc. 2: Autyzm to sposób przeżywania świata. Rozmowa z Ewą Furgał, prezeską Fundacji Dziewczyny w Spektrum
Podcasty Podcast „W czułym zwierciadle: dorosły w spektrum”. Odc. 4: Autyzm to nie moda. Rozmowa z Natalią Fiedorczuk
Zwierciadlo.pl > Kuchnia Kuchnia Zielone risotto z gorgonzolą bon.appetit.malgorzaty 19 kwietnia 2013 Składnikiryż arborio 400 gpor 2 szt (tylko zielona część)pieczarki 10 szt.zielony mrożony groszek 250 gcebula dymki 2 szt.masło 4 łyżkiser gorgonzola 200 gwarzywny bulion 1 l -1,5 litranatka pietruszki 1 wiązankakolorowy świezo zmielony pieprz do smakusól do smakukurkuma pół łyżeczkiSposób przygotowaniaW rondlu roztapiamy masło, następnie dodajemy pokrojoną dymkę, gdy cebula się zeszkli (zrobi się przezroczysta) wrzucamy ryż. Dokładnie mieszamy by każde ziarenko ryżu obtoczyło się w maśle. Chwilkę smażymy dosłownie 2 minuty. Następnie wlewamy 2 chochle (2 szklanki) gorącego bulionu ciągle mieszając aż ryż wchłonie bulion, czynność tą powtarzamy aż ryż zacznie być miękki ale nie rozgotowany. Ryż musi być al dente. Ja dolewałam rosół 4 razy. Pod koniec gotowania dodajemy mrożony groszek i gotujemy jeszcze przez chwilę by groszek się rozmroził. Groszek nie musi być miękki. Następnie dodajemy Gorgonzolę i mieszamy by się rozpuścił. Zdejmujemy z ognia. Ryż musi być kremowy, lekko kleisty ale nie rozgotowany i musi wchłonąć bulion. Gdy ryż jest gotowy na patelni podsmażamy pokrojone pieczarki oraz pokrojony w paseczki por. Następnie dodajemy do ryżu. Doprawiamy solą i pieprzem. Uwaga na sól, ponieważ rosół jest także słony. Można dodać odrobinę kurkumy dla lepszego koloru. Całość gotowałam niecałe 30 minut. Jeśli zrobimy mniejszą porcję np. ze 100 g ryżem to samo gotowanie ryżu zajmie Wam około 15 minut. Podsumowanie przepisuPierwszy raz robiłam klasyczne risotto. Unikałam tego tematu ponieważ jestem typem człowieka, który nie potrafi przez 30 minut ustać na miejscu i cały czas mieszać w garnku. Zawszę robię 10 rzeczy na raz. No ale jeśli chce się smacznie zjeść to trzeba się postarać ;) Risotto jest pyszne dzięki swojej kremowej konsystencji, które uzyskało od Gorgonzoli. Autopromocja Autopromocja ZAMÓW WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE Reklama
Ołena Zełenska: „Mogłabym dalej żyć swoim życiem, ale postanowiłam wesprzeć męża”. Fragment biografii prezydenta Ukrainy
Dlaczego ofiary przemocy wracają do sprawców? Rozmowa z Urszulą Nowakowską, prezeską Fundacji Centrum Praw Kobiet
Nowe smaki na Wigilię. Sałatka ziemniaczano-śledziowa z suszonymi śliwkami i orzechami krakowskiej Ambasady Śledzia
Prosto, ale finezyjnie. 2 przepisy z książki „Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują” Michała Korkosza
Prostota włoskiej kuchni z brazylijską egzotyką i meksykańskim bogactwem smaku – przepisy Ixty Belfrage