Składniki
- cukinia 1 szt.
- makaron penne pół opakowania
- suszone pomidory w zalewie 5 pomidorków
- żółty ser 200 g
- piersi z kurczaka 2 piersi
- majonez 1 łyżka
- zioła prowansalskie pół łyżeczki
- papryka w proszku pół łyżeczki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Farsz: Makaron penne gotujemy na al dente. Makaron penne kroimy trochę drobniej by zmieścił się do cukinii. Pomidory kroimy w paseczki, a oliwki przekrawamy na pół. Żółty ser kroimy kostkę. Kurczaka kroimy także w kostkę i podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli, pieprzu oraz papryki. Kurczaka odstawiamy do ostygnięcia. Później wszystko razem mieszamy, dodajemy majonez, posypujemy ziołami prowansalskimi i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Cukinię myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy nasiona tworząc łódeczkę. Blanszujemy ją we wrzątku. Następnie do środka cukinii dajemy farsz z makaronu. Na całość dajemy plasterki sera i doprawiamy ziołami. Pieczemy w 200 stopniach c około 20 - 30 minut.Podsumowanie przepisu
Potrawa muśnięta słońcem. W sam raz na polską majówkę :)