1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Tarta Pascala w wersji LIGHT

Składniki
  • Filet z łososia, cukinia, biały ser Składniki ciasta: ser biały125g masło 65g mąka pszenna 125g 1 żółtko pół łyżeczki soli pół łyżeczki słodkiej papryki składniki nadzienia: jajka: 2szt jogurt 2%: 100ml pomidory umyte bez gniazd: 340g łosoś wędzony: 150g pietruszka: średni (zimowy) pęczek sól pieprz czosnek: 2 ząbki
Sposób przygotowania

Posiekać biały ser z masłem, wsypać przesianą mąkę, przyprawy i żółtko. Zagnieść szybko tworząc kulę.

Ciastem wylepić formę do tarty.

Podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 20 minut (do lekkiego zarumienienia się ciasta)

Pokrojone pomidory pozbawiamy gniazd, jednak zostawiamy skórkę ( jest niewyczuwalna w smaku). Do miski wbijamy jaja, dodajemy jogurt, przyprawy, czosnek, posiekaną natkę i ser feta.

Na cieście rozkładamy łososia i cukinię pokrojoną bardzo cienko w krążki. Jeżeli chcesz pokroić ją grubiej proponuję, ugrillowanie jej przed położeniem na tartę.

Dodajemy wcześniej przygotowane pomidory na wierzch następnie zalewamy mieszanką z jajek, jogurtu, sera oraz przypraw. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut, aż do całkowitego ścięcia się masy z jajek i jogurtu.

Więcej na https://www.udietetykow.pl/tarta-pascala/

Podsumowanie przepisu
Anna Mucha mówi, że nie sztuką dla niej jest ubieranie się za miliony, dlatego kupuje w h&m, dla mnie nie sztuką jest gotowanie z dużą ilością oliwy, śmietany lub cukru.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze