Składniki
- Filet z łososia, cukinia, biały ser Składniki ciasta: ser biały125g masło 65g mąka pszenna 125g 1 żółtko pół łyżeczki soli pół łyżeczki słodkiej papryki składniki nadzienia: jajka: 2szt jogurt 2%: 100ml pomidory umyte bez gniazd: 340g łosoś wędzony: 150g pietruszka: średni (zimowy) pęczek sól pieprz czosnek: 2 ząbki
Sposób przygotowania
Posiekać biały ser z masłem, wsypać przesianą mąkę, przyprawy i żółtko. Zagnieść szybko tworząc kulę.
Ciastem wylepić formę do tarty.
Podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 20 minut (do lekkiego zarumienienia się ciasta)
Pokrojone pomidory pozbawiamy gniazd, jednak zostawiamy skórkę ( jest niewyczuwalna w smaku). Do miski wbijamy jaja, dodajemy jogurt, przyprawy, czosnek, posiekaną natkę i ser feta.
Na cieście rozkładamy łososia i cukinię pokrojoną bardzo cienko w krążki. Jeżeli chcesz pokroić ją grubiej proponuję, ugrillowanie jej przed położeniem na tartę.
Dodajemy wcześniej przygotowane pomidory na wierzch następnie zalewamy mieszanką z jajek, jogurtu, sera oraz przypraw. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut, aż do całkowitego ścięcia się masy z jajek i jogurtu.
Więcej na https://www.udietetykow.pl/tarta-pascala/
Podsumowanie przepisu
Anna Mucha mówi, że nie sztuką dla niej jest ubieranie się za miliony, dlatego kupuje w h&m, dla mnie nie sztuką jest gotowanie z dużą ilością oliwy, śmietany lub cukru.