Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Zielony Papiszon: ciasto jogurtowe z owocami

Składniki:

  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Jajko 2 sztuki
  • Olej pół szklanki
  • Jogurt grecki opakowanie 200 ml
  • Cukier pół szklanki
  • Proszek do pieczenie pół łyżeczki
  • Soda oczyszczona pół łyżeczki
  • Sól ćwierć łyżeczki
  • Owoce ok. 500 g

Biorę sobie do serca zalecenia amerykańskich naukowców, który dowiedli że najlepiej jeść słodkości na śniadanie, bo wtedy zostaną od razu spalone. Moja intuicja podpowiadała mi to od dawna, bowiem przed wybraniem się do pracy – a jeżdżę rowerem już jakiś czas – bez wyrzutów sumienia pozawalam sobie na małe co nieco do kawki!

Latem najgorzej wytrwać w rygorze diety, nie tej odchudzającej i wyrównującej fałdki, ale takiej zdroworozsądkowej. Gdy widzę na straganach te wszystkie owoce i warzywa to aż mi się oczy śmieją . A że kocham piec, więc czaruje różne ciasta i tarty. Tym razem wybór padł na delikatne ciasto jogurtowe, które ma tylko ciutę cukru. Niestety dla osób uczulonych na gluten ciasto nie jest dobre, ale dla tych dbających o linię – tak. Jest w nim bowiem jogurt grecki, który powstaje z prawdziwego mleka – inne są z mleka  w proszku – i jest na bazie oleju. Składniki te cudownie się przeplatają zapewniając ciastu odpowiednią wilgotność i lekkość,  a owoce na wierzchu – koniecznie świeże – zapewniają odświeżający posmak. Prawdziwym łasuchom polecam wierzch obsypać cukrem pudrem, wtedy tylko trzeba pedałować szybciej, a najlepiej jechać do pracy okrążając całe miasto – niekiedy tak robię.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wbij do miski, dolej olej i wsyp cukier – zmiksuj.
  2. Dodaj mąkę, z proszek, sodą i solą.
  3. dodaj jogurt i wymieszaj szpatułką, ale nie za długo – tylko do połączenia składników.
  4. Przełóż ciasto do blachy, najlepiej lekko natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Wstaw do pieca nagrzanego do 175 st. C, po 30 minutach możesz wyjąć.
  6. Jeszcze ciepłe udekoruj umytymi owocami.
 

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI