Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Zielony Papiszon faszeruje pomidory

Składniki:

  • Pomidor 6-7 sztuk
  • Makaron w kształcie ryżu 1/3 szklanki
  • Szpinak 4 garście
  • Czosnek 4 ząbki
  • Sól pół łyżeczki
  • Pieprz łyżeczka
  • Śmietana albo jogurt gęsty 2 łyżki

Zamknij oczy i wyobraź sobie piękny słoneczny dzień, siedzisz w cieniu, wiaterek delikatnie ochładza Twoje ciało i choć nie jesteś głodny, to w sumie coś byś przekąsił. Wyobrażaj sobie dalej, że na stół wjeżdża naczynie żaroodporne z pomidorami. Ciekawe co mają w środku? Sprawdź, z pewnością się nie rozczarujesz.

Amore pomidory –żadne tam adios. Kiedy tylko zaczyna się sezon na te czerwono-owoco-warzywa – muszą być na stole i już. Świeże jedzone jak jabłko posypywane solą, w sałatkach z różnymi serami, w zupach, w wytrawnych wypiekach, a  także wypchane. Spróbuje je nafaszerować  – przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale smak wszystko rekompensuje.  Te miały w środku świeży szpinak z drobnym makaronem i przeogromną ilością czosnku (oczywiście polskiego, który kupiłam na bazarku w Radzyminie). Świeży szpinak z czosnkiem to para idealna. I jak wszystko smakuje? Magicznie – delikatnie i orzeźwiająco, a przy okazji sycąco, ale nie napychająco. Rozumiecie? Osiągnięcie takiego stanu latem, to takie małe wakacje – nawet u siebie w kuchni. PS. Do szpinaku dodaję śmietanę, bo szczawiany w warzywie są trochę szkodliwe i mogą odwapniać kości i zęby, więc śmietana jest po to, aby było OK.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron i odcedź, odstaw do wystygnięcia,
  2. Umyj pomidory, odetnij wierzch i wydrąż środki – sok możesz wypić.
  3. Podsmaż umyty szpinak, dodaj zmiażdżony czosnek, dodaj sól i pieprz.
  4. Do szpinaku dodaj śmietanę.
  5. Wymieszaj makaron ze szpinakiem, napakuj do pomidorów i przykryj kapelusze.
  6. Połóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do pieca nagrzanego do 175 st. C na 20 minut.
Można zjeść z bagietką, choć najlepiej smakują w towarzystwie dobrze schłodzonego wina.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI