Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Zielony papiszon i młoda kapustka

Składniki:

  • kapusta główka
  • czosnek ząbek
  • koperek pęczek
  • woda 2 szklanki
  • sól łyżka
  • pieprz ćwierć łyżki
  • czerwona papryka pół łyżeczki
  • liść laurowy jeden
  • ziele angielskie 3 ziarna
  • tymianek 4 gałązki
  • czosnek 2 ząbki
  • masło albo olej łyżka

Zupa z młodej kapustki kojarzy mi się z wakacjami, z czasem gdy siedziałam u dziadków na wsi. Mogłam robić co tylko chciałam i najfajniejsze, że niemal nieustannie latałam boso. I od czasu do czasu babcia wołała wszystkich wnuków na paszę. Ten obiad jest właśnie według jej przepisu – o dziwo – jest dietetyczny i wegański.

Uwielbiam młodą kapustę, zawsze się nią zajadałam i miałam wrażenie, że to arcytrudne w wykonaniu danie. Na moje szczęście okazało się inaczej. Wystarczy pokroić, podsmażyć i zalać bulionem. Z nim jest odrobinę trudniej, ale szybki warzywny bulion też mam opanowany. Dlatego dostaniecie dwa przepisy w jednym. Ale do rzeczy, o co chodzi z kapustką – zwłaszcza tą jedzoną po raz pierwszy w danym roku. U dziadków w Jednaczewie pod Łomżą, gdy zaczynało się jeść obiad „nowalijkowy” dziadek uderzał nas łyżką z czoło. Taki zwyczaj panował na Podlasiu. Strzelało się łyżką w czoło, aż zagwizdało. Dziadek uwielbiał nas tak potraktować, a miał tych czół do walnięcia, jako że miał siedmioro dzieci i one też mają dzieci. Także nikogo nie dziwił fakt, że babcia robiła kapustkę z 4-6 kapust. Stawiała gar na schodach do domu, obok stos talerzy i łyżki – każdy sobie sam nalewał. Fajnie było. A teraz choć minęło wiele lat od czasu, gdy każde lato spędzałam pod Łomżą, to moja mama nadal potrafi mi przyfasolić łyżką. Niekiedy nawet podczas noworocznego obiadu, bo to w sumie pierwszy obiad w nowym roku, czyli nowalijkowy.

Sposób przygotowania:

  1. Wodę wlej do garnka, dodaj przyprawy i czosnek. Dodaj tłuszcz
  2. Przykryj pokrywką i gotuj z 15 minut.
  3. Poszatkuj kapustę i podsmaż na maśle, posól i wrzuć do bulionu – możesz wyjąć gałązki  tymianku i ziele, ale nie musisz.
  4. Podduś kapustkę z 15 minut, posyp koperkiem i podawaj.
 

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI