Zielony papiszon je tartę z białym serem

Delikatny kruchy spód, wypełnienie z białego sera z oszałamiającą ilością koperku, soczyste pomidory i ostra bazylia. Taka drobnolistna, karłowata, która ostatnio skradła mi serce. Ach, dodaję ją niemal do wszystkiego.

reklama

Filozofia kuchni makrobiotycznej zakłada, że powinno się jeść sezonowo i lokalnie. Produkty powinny pochodzić z upraw do 100 km od miejsca zamieszkania, więc moja bazylia pochodzi z metra od miejsca gdzie gotuję. I to ona podkręciła smak wytrawnego dania. Tarta, jak to tarta, bazuje na kruchym wytrawnym cieście. Ale dalej już jest coś nieziemskiego.  Farsz to mieszanka delikatnego białego sera wymieszanego  z  oszałamiającą ilością koperku i drobno pokrojonego pomidora. Wierzch wypieku pięknie zdobił pokrojony w plastry pomidor i posypka ze świeżej bazylii. I tyle wystarczy, naprawdę.

ZPtarta2

Ponoć danie komponuje się od 3 do 9 smaków, w tym było 6, czyli niemal w samym środku!

Składniki
  • mąka pszenna szklanka
  • jajko 1
  • masło ok. 70 g
  • sól pół łyżeczki
  • ser biały 200 g
  • śmietana 2 łyżki
  • ser żółty odrobina startego
  • koperek pół pęczka
  • pomidor pół pokrojonego w kosteczkę i jeden w plastry
  • bazylia 2-3 garście
Sposób przygotowania

1.     Ze składników na ciasto zagnieć kulę i odstaw, po 30 minutach można ją rozwałkować i wyłożyć formę.

2.     Ser wymieszaj ze śmietana i serem, dodaj koperek i pomidora.

3.     Wstaw do pieca nagrzanego do 160 st. C formę z ciastem i zapiekaj 15 minut, teraz wyjmij i wypełnij farszem.

4.     Wstaw do pieca na 15 minut.

5.     Po wyjęciu wyłóż plastrami pomidora i posyp bazylią.

Podsumowanie przepisu

Bazylia – 2-3 garście ziela