Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Zielony Papiszon: Spatzle z botwiną

Składniki:

  • Botwinka pęczek
  • Mąka pszenna szklanka
  • Mleko 3 łyżki
  • Ciepła woda 3 łyżki
  • Sól pół łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa pół łyżeczki
  • Czosnek 2 ząbki
  • Pieprz pół łyżeczki

Gdy dostrzegłam na targu soczystą botwinkę od razu wyciągałam do niej łapy. Po co? Aby ją niecnie wykorzystać i zjeść z mini kuleczkami-kluseczkami. Ach, co to była za uczta.

Botwinka to prawdziwa skarbnica składników odżywczych, jest niezastąpiona w menu osób  dbających o linię, tych z niedokrwistością, kobiet w ciąży, a także babć i dziadków. Żelazo w niej ekspresowo przyspiesza produkcje czerwonych krwinek i ułatwia ich docieranie do różnych zakamarów ciała. Odżywia i dodaje wigoru. Ale to nie wszystko – przyspiesza także trawienie, więc nie jest problemem, że zje się ją w towarzystwie klusków z mąki. Spatzle to właśnie takie lane kluski, pochodzą z Bawarii. Tam zajadają się nimi z dodatkiem sera, duszonej cebuli, z zawiesistymi sosami i konkretnymi sztukami mięsa. Jednak wolę delikatniejszą wersję, właśnie z botwinką. Dzięki niej nie czułam się ociężała, a najedzona.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp szklankę mąki pszennej, dodaj po pół łyżeczki soli i gałki muszkatołowej, delikatnie pomieszaj składniki.
  2. Teraz dolej po 3 łyżki mleka i ciepłej wody, szybko wymieszaj i odstaw na kwadransa a najlepiej – 30 minut. Można przykryć ściereczką.
  3. Umyj liście botwinki.
  4. Nastaw garnek z woda, dodaj odrobinę soli i oleju, jak woda się zagotuje zmniejsz ogień do minimum.
  5. Przeciskaj ciasto przez dziurki w durszlaku - mają trafiać bezpośrednio do wody.
  6. Gdy całe ciasto znajdzie się w wodzie, podkręć ogień i  czekaj aż kuleczki wypłyną na wierzch. Jeszcze 2 minuty i gotowe.
  7. Przecedź i przelej zimną wodą.
  8. Spatzle wrzuć na patelnię, na której podsmażał się ząbek czosnku.
  9. Dodaj liście botwinki i smaż 2-3 minuty.
  10. Posyp pieprzem i podawaj.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI